ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
20/11/2014 15:26 EET | Updated 20/11/2014 15:31 EET

Κομισιόν: Παράταση μνημονίου αν δεν υπάρξει συμφωνία

Sooc

Το δίλημμα “συμφωνία άμεσα ή παράταση του μνημονίου” θέτουν ξεκάθαρα πλέον οι δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση, διαμηνύοντας στην Αθήνα ότι ο διαθέσιμος χρόνος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για την ελληνική Οικονομία τελειώνει.

Πλέον οι Βρυξέλλες παρουσιάζουν ως πιθανή λύση την παράταση του υφιστάμενου μνημονίου έως και 12 μήνες ακόμα, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών έως το προγραμματισμένο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας νωρίτερα από τις Βρυξέλλες στο ΑΠΕ - ΜΠΕ

είπε ότι: «Υπάρχει ακόμα χρόνος να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να κλείσει το τρέχον πρόγραμμα, πριν το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Αν, όμως, ξεπεράσουμε και τα τέλη της επόμενης εβδομάδας χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα, τότε είμαστε οριακά».

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο της Κομισιόν, το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδος θα μπορούσε να παραταθεί ακόμα και για 12 μήνες. Αυτό θα ήταν αναγκαίο, όπως είπε, και για τεχνικούς λόγους, λόγω διαφόρων ζητημάτων που σχετίζονται με τις κεφαλαιακές ανάγκες ορισμένων ελληνικών τραπεζών.

Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι «Αν δεν κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση, θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα, για να το θέσουμε ήπια, εκτός και αν παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα». προσθέτοντας ότι η απόφαση για ενδεχόμενη παράταση του τρέχοντος προγράμματος θα πρέπει να ληφθεί πριν τη λήξη του, δηλαδή πριν τις 31 Δεκεμβρίου. Και αυτό γιατί η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια .

Αντίστοιχη είναι η διαδικασία και για την περίπτωση που αποφασιστεί η Ελλάδα να μπει στη λεγόμενη «προληπτική γραμμή πίστωσης» (ECCL) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), σημείωσε ο αξιωματούχος.

Σε αυτό το κλίμα κλιμακούμενων πιέσεων από τους δανειστές σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσει τηλεδιάσκεψη μεταξύ στελεχών του Οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και εκπροσώπων της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην τηλεδιάσκεψη η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να βρεθεί η χρυσή τομή με τους δανειστές σε σχέση με τα ανοιχτά ζητήματα που παραμένουν στο τραπέζι.

Από το βράδυ της Τετάρτης, η HuffPost Greece, είχε αποκαλύψει τις διαθέσεις των δανειστών.

Sponsored Post