ΔΙΕΘΝΕΣ
28/11/2014 16:38 EET | Updated 28/11/2014 16:39 EET

Ισραήλ: Μέλη της Χαμάς στην Τουρκία πίσω από σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης στην Ιερουσαλήμ

Zoriah/Flickr
Φωτογραφία αρχείου

Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι απέτρεψε σχέδια των ισλαμιστών της Χαμάς να επιτεθούν στο μεγαλύτερο γήπεδο ποδοσφαίρου της Ιερουσαλήμ, αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης όπως και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αν και η Χαμάς ανέφερε ότι δεν είχε καμία πληροφορία σχετικά με τους Ισραηλινούς ισχυρισμούς.

Η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας του Ισραήλ, η Σιν Μπετ, ανέφερε ότι συνέλαβε τον περασμένο Σεπτέμβριο 30 υποστηρικτές της ισλαμικής οργάνωσης μερικοί εκ των οποίων είχαν προμηθευτεί όπλα και εκρηκτικά από μαχητές της Χαμάς στην Ιορδανία και στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο σχεδιασμός για τις επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων, μεταξύ των οποίων ήταν το ποδοσφαιρικό γήπεδο Τέντι της Ιερουσαλήμ και ο προαστιακός σιδηρόδρομος της πόλης, έγινε από μέλη της Χαμάς στην Τουρκία, ανέφερε η ανακοίνωση της Σιν Μπετ.

Στη Λωρίδα της Γάζας όπου κυριαρχεί η Χαμάς ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε: «Δεν έχουμε καμία πληροφορία για αυτές τις ισραηλινές κατηγορίες... Είναι σαφές ότι οι Ισραηλινοί ήθελαν να δημιουργήσουν μια νέα ιστορία για να αποσπάσουν την προσοχή του κόσμου από την κλιμάκωση στην Ιερουσαλήμ».

Η βία έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στην Ιερουσαλήμ με αφορμή τους περιορισμούς στην πρόσβαση στο τέμενος αλ-Ακσά τον τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ.

Το τελευταίο διάστημα και ενώ οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν καταρρεύσει από τον περασμένο Απρίλιο, έντεκα Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί μεταξύ των οποίων τέσσερις ραβίνοι και ένας αστυνομικός από επίθεση Παλαιστινίων σε συναγωγή της Ιερουσαλήμ. Οι Παλαιστίνοι μετρούν δώδεκα νεκρούς μεταξύ των οποίων πολλοί είναι οι δράστες των διαδοχικών επιθέσεων κατά ισραηλινών στόχων.

Οι Παλαιστίνιοι θέλουν την Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα - τα εδάφη δηλαδή που κατακτήθηκαν από το Ισραήλ μετά τον πόλεμο του 1967 ως τμήματα του μελλοντικού τους κράτους.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post