ΕΙΔΗΣΕΙΣ
03/12/2014 08:32 EET | Updated 03/12/2014 08:33 EET

Χημικοί δημιούργησαν «έξυπνο», επανεγγράψιμο χαρτί

Yin Lab, UC Riverside.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι το χαρτί αποτελεί έναν παράγοντα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του πολιτισμού, αν και οι χρήσεις του εκτείνονται πέρα από την γραφή και την ανάγνωση. Ωστόσο, η πρωταρχική του συμβολή ήταν αυτή: η χρήση του ως υλικό γραφής, και για αυτό η ανθρωπότητα του «χρωστάει» πολλά: σύμφωνα με κάποιες έρευνες, το 90% όλων των πληροφοριών σε επιχειρήσεις σήμερα διατηρείται σε χαρτί, ακόμα και αν ο μεγαλύτερος όγκος των εκτυπωμένων χαρτιών απορρίπτεται μετά από μόλις μία χρήση.

Αυτό συνιστά μεγάλη σπατάλη χαρτιού και μελάνης, χωρίς να υπολογίζεται καν η επιβάρυνση στο περιβάλλον, υπό τη μορφή της καταστροφής δασών και της χημικής μόλυνσης σε αέρα, νερό και γη. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εάν το χαρτί ήταν επανεγγράψιμο, δηλαδή ήταν δυνατό το γράψιμο και το σβήσιμο πάνω του πολλές φορές χωρίς να επέρχεται σημαντική φθορά σε αυτό.

Χημικοί στο University of California, Riverside, δημιούργησαν σε εργαστήριο ένα χαρτί τέτοιου είδους, το οποίο βασίζεται στην ιδιότητα κάποιων χημικών- διαθέσιμων στο εμπόριο- να αλλάζουν χρώμα (redox dyes- χρωστικές οξειδοαναγωγής). Η χρωστική σχηματίζει το «στρώμα απεικόνισης» του χαρτιού. Η εκτύπωση επιτυγχάνεται μέσω της χρήσης υπεριώδους φωτός για τη φωτολεύκανση της χρηστικής (μπογιάς), εκτός των τμημάτων που αποτελούν το κείμενο πάνω στο χαρτί, Το νέο επανεγγράψιμο χαρτί μπορεί να χρησιμοποιηθεί (γραφή, σβήσιμο) πάνω από 20 φορές, χωρίς σημαντική απώλεια στο κοντράστ ή την ανάλυση.

«Το επανεγγράψιμο χαρτί δεν απαιτεί επιπλέον μελάνες για την εκτύπωση, καθιστώντας το τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά βιώσιμο» αναφέρει ο Γιαντόνγκ Γιν, καθηγητής Χημείας, το εργαστήριο του οποίου ηγήθηκε έρευνας. «Αποτελεί μια ελκυστική εναλλακτική στο κανονικό χαρτί, τουλάχιστον όσον αφορά στην αυξανόμενη παγκόσμια ανάγκη για βιωσιμότητα και συντήρηση του περιβάλλοντος».

Τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης δημοσιεύτηκαν στο Nature Communications. Το επανεγγράψιμο χαρτί είναι στην ουσία ένα μέσο, στη μορφή γυαλιού ή πλαστικής ταινίας, στο οποίο γράμματα και μοτίβα μπορούν να εκτυπωθούν επανειλημμένα, να διατηρηθούν για ημέρες και μετά να διαγραφούν απλά και μόνο μέσω θέρμανσης. Το χαρτί αυτό έρχεται σε τρία βασικά χρώματα: μπλε, κόκκινο και πράσινο.