Ο Αχμέτ Χατζηοσμάν θέτει θέματα της μειονότητας εν μέσω της επίσκεψης Νταβούτογλου

Θέματα μειονότητας από τον προκλητικό Χατζηοσμάν στη Βουλή
eurokinisi

Την ημέρα άφιξης του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στην Ελλάδα επέλεξε ο μουσουλμάνος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αχμέτ Χατζηοσμάν για να θέσει εκ νέου και με προκλητικό ύφος ζητήματα της μειονότητας και μάλιστα από το βήμα της Βουλής και εν μέσω της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Ο κ.Χατζηοσμάν «κατήγγειλε» τη διδασκαλία του Κορανίου στην ελληνική γλώσσα σε όλα τα μειονοτικά σχολεία και επανέφερε το αίτημα περί ίδρυσης δίγλωσσων σχολείων. Επιτέθηκε δε στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «αναλγησία» σε σχέση με τα πάγια αιτήματα των Μουσουλμάνων της Θράκης.

Χαρακτήρισε ακόμη ως «αντισυνταγματική» την απαγόρευση σε δασκάλους – μέλη της Μειονότητας να διδάσκουν ελληνικά στα μειονοτικά σχολεία αν και είναι απόφοιτοι των παιδαγωγικών σχολών της χώρας.

Επίσης επανέλαβε το πάγιο αίτημα μέρους της μειονότητας περί εκλογής Μουφτή και όπως συμπλήρωσε «προσπαθούμε επί δεκαετίες να λύσουμε μειονοτικά προβλήματα. Αντί γι’ αυτό, βλέπουμε να φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια νόμοι που δεν εξυπηρετούν κανέναν» και αναρωτήθηκε γιατί δεν γίνεται καμία συζήτηση για τη μειονότητα.

Όπως υποστήριξε μάλιστα η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις για τη μειονότητα χωρίς καν ακούει τις προτάσεις των άμεσα ενδιαφερόμενων . «Αν θέλετε, μπορείτε να λύσετε το μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτό του Μουφτή. Δεν είναι δικαίωμά μας να εκλέγουμε τον θρησκευτικό μας ηγέτη; Το ίδιο και για το θεσμό του Αρχιμουφτή. Γιατί δεν βάζουμε στο τραπέζι αυτά τα θέματα;» αναρωτήθηκε ο κ. Χατζηοσμάν. Και κατέληξε «Τα βακούφια μας διοικούνται από ανθρώπους διορισμένους από τη Χούντα. Αυτό αρμόζει στις διατάξεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων;».

Δημοφιλή