ΗΠΑ: Κινεζική... διαρροή απόρρητων εγγράφων

ΗΠΑ: Κινεζική... διαρροή απόρρητων εγγράφων
Peter Dazeley via Getty Images

Διώξεις ασκήθηκαν εναντίον ενός πρώην κατοίκου του Κονέκτικατ των ΗΠΑ, κινεζικής καταγωγής, ο οποίος φέρεται πως εργαζόταν πάνω στην ανάπτυξη των κινητήρων F135 για μαχητικά αεροσκάφη. Ο άνδρας αντιμετωπίζει κατηγορίες για απόπειρα κλοπής απόρρητων εγγράφων στρατιωτικής τεχνολογίας με σκοπό να τα μεταφέρει στην Κίνα, αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Ο Γιου Λονγκ επρόκειτο να ταξιδέψει στην Κίνα μέσω του διεθνούς αεροδρομίου Νιούαρκ Λίμπερτι του Νιου Τζέρσεϊ, ωστόσο τελωνειακοί υπάλληλοι ανακάλυψαν στις αποσκευές του τα απόρρητα έγγραφα, ανακοίνωσαν οι εισαγγελείς.

Ο Λονγκ συνελήφθη δύο ημέρες αργότερα στην πόλη Ίθακα της Νέας Υόρκης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν κρούσει τα τελευταία χρόνια τον κώδωνα του κινδύνου για τον αυξανόμενο αριθμό των προσπαθειών απόκτησης απόρρητων εγγράφων σχετικά με τις στρατιωτικές τεχνολογίες των ΗΠΑ από χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Από το 2008 ο Λονγκ εργάστηκε ως ανώτερος μηχανικός για την ανάπτυξη των κινητήρων F119 και F135, οι οποίοι χρησιμοποιούνται στα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη και κατασκευάζονται από την εταιρεία United Technologies Corp.

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει ότι συνεργάζεται με τις αρχές για τη διερεύνηση της υπόθεσης, ωστόσο δεν παρείχε περαιτέρω πληροφορίες δεδομένου ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες.

Δημοφιλή