Σόιμπλε: Προληπτική γραμμή πίστωσης μετά το τέλος του μνημονίου

Σόιμπλε: Προληπτική γραμμή πίστωσης μετά το τέλος του μνημονίου
HuffPost Greece

Συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχε στο Βερολίνο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος με τον πρώτο να δηλώνει ότι «η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τα δύσκολα χρόνια» συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «ότι θα πρέπει να συνεχίσει να βασίζεται στην αλληλεγγύη τόσο της Ευρώπης όσο και της Γερμανίας». Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος εξηγήσε ότι «ο κ. Σόιμπλε είναι σε θέση να κατανοήσει περισσότερο από οποιονδήποτε τις επιτυχίες και τις θυσίες του ελληνικού λαού τα τελευταία πέντε χρόνια».

Αναλυτικότερα, ο κ. Σόιμπλε, δήλωσε ότι τα χρόνια των μεταρρυθμίσεων είναι χρόνια επιτυχημένα, καθώς οι μεταρρυθμίσεις σημείωσαν μεγάλες προόδους.

«Η Ελλάδα είναι σήμερα οικονομικά σε καλύτερη θέση από αυτή που θεωρούσαν δυνατή οι περισσότεροι πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια», τόνισε υπογραμμίζοντας ότι αυτό αντικατοπτρίζεται και στους δημοσιονομικούς δείκτες. «Αυτό αποδεικνύει ότι η πορεία της αλληλεγγύης και των μεταρρυθμίσεων υπήρξε σωστή. Ήταν ένας κουραστικός δρόμος για τον ελληνικό λαό, αλλά αξίζει», συμπλήρωσε.

«Η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα, ώστε το τρέχον πρόγραμμα, το οποίο θα έληγε στην παρούσα μορφή την 31η Δεκεμβρίου, να επιμηκυνθεί κατά δύο μήνες», επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών.

«Ως Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, θα φέρουμε το θέμα στην Ομοσπονδιακή Βουλή την επόμενη εβδομάδα και η Βουλή θα συζητήσει επ΄αυτού και θα συμφωνήσει για τη δίμηνη επιμήκυνση, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και για να έχουμε μια επιτυχή κατάληξη του τρέχοντος προγράμματος και όλων των συνεπαγόμενων μέτρων», δήλωσε και συνέχισε «Συζητήσαμε και στο Eurogroup ότι είμαστε έτοιμοι για μια επιτυχή κατάληξη του προγράμματος, να διαθέσουμε μια προληπτική γραμμή, αλλά αυτό είναι ένα βήμα για μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος».

Τέλος, ο κ. Σόιμπλε διαμήνυσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει αυτό το δρόμο αλλά πιστεύω ότι οι στόχοι που έχουν επιτευχθεί είναι ενθαρρυντικοί για όλους, για να συνεχιστεί αυτός ο δρόμος και η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην αλληλεγγύη της Ευρώπης και της Γερμανίας».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι «ο κ. Σόιμπλε είναι σε θέση να κατανοήσει περισσότερο από οποιονδήποτε τις επιτυχίες και τις θυσίες του ελληνικού λαού τα τελευταία πέντε χρόνια, γιατί είναι η καθοριστική προσωπικότητα του Εurogroup, που είναι το κρίσιμο όργανο για τα θέματα αυτά». Όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, «Η ελληνική οικονομία χάρη στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αλλά κυρίως χάρη στις προσπάθειες της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας, βρίσκεται τώρα σε μια τελείως διαφορετική θέση».

«Έχει να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα, θετικό ρυθμό ανάπτυξης και ένα στέρεο τραπεζικό σύστημα».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Eurogroup της Δευτέρας ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ ικανοποιημένη από τα συμπεράσματά της συνεδρίασης σημειώνοντας ότι «στη διαμόρφωση των οποίων έπαιξε καθοριστικό ρόλο ο κ. Σόιμπλε».

«Το Εurogroup ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει την παράταση του προγράμματος κατά δύο μήνες, προκειμένου να πετύχουμε την ολοκλήρωση την αξιολόγησης και τη συνέχεια, τη μετάβαση, σε ένα τελείως διαφορετικό καθεστώς, το καθεστώς της πιστωτικής γραμμής, ενός θώρακα προστασίας της ελληνικής οικονομίας, αλλά υπό τελείως διαφορετικές συνθήκες.Και χαίρομαι, γιατί σ΄αυτήν την καθοριστική στιγμή, θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω γύρω από τα θέματα αυτά, με τον πιο έγκυρο συνομιλητή που μπορεί να έχει κανείς, που είναι ο κ. Σόιμπλε».

Αναφερόμενος στο θέμα της πολιτικής σταθερότητας, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «υπάρχει το μεγάλο θέμα του καθαρού πολιτικού ορίζοντα. Γι΄αυτό, όπως γνωρίζει ο κ. Σόιμπλε, αποφασίσαμε με τον Πρωθυπουργό, να επιταχύνουμε τη διαδικασία ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο, προκειμένου να έχουμε στη διάθεσή μας, 18 μήνες, μέχρι το τέλος της βουλευτικής θητείας, προκειμένου να φροντίσουμε να απογειωθεί η ελληνική οικονομία».

Και κατέληξε, «Τώρα πια, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, γνωρίζουν ότι όλος ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος να απαντήσει σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση, που είναι η πρόκληση της επόμενης μέρας, μετά το μνημόνιο».

Δημοφιλή