ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12/12/2014 18:55 EET | Updated 12/12/2014 18:55 EET

ΕΚΤ: Κατ'αρχήν έγκριση στα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης 13 τραπεζών

Thomas Lohnes via Getty Images
FRANKFURT AM MAIN, GERMANY - DECEMBER 04: General view of the new headquaters of the European Central Bank (ECB) pictured in the twilight on December 4, 2014 in Frankfurt am Main, Germany. Mario Draghi, President of the European Central Bank, has held his first press conference press conference following the monthly ECB board meeting in the new ECB headquaters. (Photo by Thomas Lohnes/Getty Images)

Καταρχήν έγκριση στα σχέδια 13 τραπεζών για να προχωρήσουν σε ανακεφαλαιοποίηση προκειμένου να καλύψουν τα κενά που ανακαλύφθηκαν στους ελέγχους αντοχής που υποβλήθηκαν έδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ενέκρινε και τα τελευταία σχέδια ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που του υποβλήθηκαν από ιδρύματα τα οποία ο έλεγχος αποκάλυψε πως αντιμετώπιζαν ελλείψεις κεφαλαίων, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης. Τα σχέδια αυτά θα υποβληθούν τώρα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ για να εγκριθούν οριστικά, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Στο σημείο αυτό και οι 13 τράπεζες που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ελλείψεις έχουν έξι ή εννέα μήνες (...) για να καλύψουν τις ελλείψεις και να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Τον Οκτώβριο η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει πως σχεδόν η μία στις πέντε μεγάλες τράπεζες (οι 25 στις 130) απέτυχαν στους ελέγχους αντοχής, αλλά πρόσθεσε πως οι περισσότερες στο μεταξύ κάλυψαν τα κενά που διαπίστωσε. Τα μεγαλύτερα προβλήματα, είχε ανακοινώσει, διαπιστώθηκαν στην Ιταλία, στην Κύπρο και στην Ελλάδα, όπου όμως, τόνισε, τα κενά καλύφθηκαν και χρειάζονταν να συγκεντρωθούν κεφάλαια ύψους μόλις €10 δισεκατομμυρίων.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)