ΔΙΕΘΝΕΣ
22/12/2014 03:54 EET | Updated 22/12/2014 04:00 EET

«Χακάρισμα» σε πυρηνικούς σταθμούς στη Ν.Κορέα με φόντο την υπόθεση της Sony Pictures

ASSOCIATED PRESS
A movie billboard is displayed behind a Sony Pictures Entertainment Studio entrance in Culver City, Calif., Thursday, Dec. 18, 2014. Companies across the globe are on high alert to tighten up network security to avoid being the next company brought to its knees by hackers like those that executed the dramatic cyberattack against Sony Pictures Entertainment. (AP Photo/Damian Dovarganes)

Χάκερ εισέβαλαν σε συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών της εταιρείας που διαχειρίζεται τους πυρηνικούς σταθμούς της Νότιας Κορέας, αλλά χάθηκαν μόνο μη κρίσιμα δεδομένα και δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων και των 23 ατομικών αντιδραστήρων της χώρας, ανακοίνωσε η εταιρεία και η κυβέρνηση.

Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν εν μέσω ανησυχιών ότι η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να πραγματοποιήσει κυβερνοεπιθέσεις εναντίον βιομηχανικών και κοινωνικών στόχων μετά τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι η Πιονγιάνγκ είναι υπεύθυνη για μια καταστροφική επίθεση χάκερ εναντίον της εταιρείας Sony Pictures.

Η Νότια Κορέα εξακολουθεί να βρίσκεται τεχνικά σε πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα.

Το νοτιοκορεατικό υπουργείο Ενέργειας εξέφρασε την πεποίθηση πως οι πυρηνικοί σταθμοί του μπορούν να εμποδίσουν οποιαδήποτε διείσδυση από χάκερ που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των αντιδραστήρων. «Θεωρούμε ότι το σύστημα ελέγχου είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος», δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Τσανγκ Γιανγκ-Χο.

Αξιωματούχος στην εταιρεία Korea Hydro and Nuclear Power Co Ltd (KHNP), η οποία διαχειρίζεται τους πυρηνικούς σταθμούς και ανήκει στην κρατική Korea Electric Power Corp, δήλωσε ότι η πειρατεία στο σύστημα των ηλεκτρονικών υπολογιστών φαίνεται πως είναι έργο «στοιχείων που θέλουν να προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή».

«Είναι 100% αδύνατο να μπορέσει ένας χάκερ να σταματήσει τους πυρηνικούς σταθμούς με μια επίθεση, επειδή το σύστημα ελέγχου είναι εντελώς ανεξάρτητο και κλειστό», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ούτε ο Τσανγκ ούτε η KHNP αναφέρθηκαν στη Βόρεια Κορέα.

Δήλωσαν επίσης πως δεν μπορούν να επαληθεύσουν μηνύματα που αναρτήθηκαν από έναν χρήστη του Twitter ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις και ζήτησε να κλείσουν μέχρι την Πέμπτη τρεις παλαιοί πυρηνικοί αντιδραστήρες.

Ο χρήστης, ο οποίος περιγραφόταν στην ανάρτηση ως πρόεδρος μιας αντιπυρηνικής οργάνωσης με έδρα τη Χαβάη, δήλωσε ότι θα δημοσιοποιήσει κι άλλα έγγραφα της εταιρείας διαχείρισης των πυρηνικών σταθμών, αν δεν κλείσουν οι αντιδραστήρες.

Εισαγγελείς στη Σεούλ διεξάγουν ποινική έρευνα για τη διαρροή των δεδομένων από την KHNP, ανάμεσα στα οποία σχέδια ορισμένων πυρηνικών σταθμών, στοιχεία για τα ηλεκτρικά φορτία και εκτιμήσεις για την έκθεση στη ραδιενέργεια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ