ΔΙΕΘΝΕΣ
22/12/2014 04:22 EET | Updated 22/12/2014 04:30 EET

Κουβανός αρχικατάσκοπος άφησε έγκυο τη γυναίκα του...μέσα από αμερικανική φυλακή

ASSOCIATED PRESS
Gerardo Hernandez, right, member of

Η συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας αποτελεί ένα από τα πλέον ιστορικά διεθνή γεγονότα των τελευταίων ημερών, ωστόσο στο περιθώριό της υπάρχουν και κάποιες...ιδιαίτερες ιστορίες, όπως αυτή της εγκυμοσύνης της συζύγου του Τζεράρντο Χερνάντεζ, Κουβανού αρχικατασκόπου που ήταν φυλακισμένος σε αμερικανική φυλακή.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του CNN, ο Χερνάντεζ συμπεριλαμβανόταν στους φυλακισμένους που ανταλλάχθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας. Σημειώνεται πως ο ίδιος ήταν επικεφαλής ενός δικτύου κατασκόπων που ήταν γνωστό ως «Wasp Network».

Οι κάμερες της κρατικής τηλεόρασης της Κούβας έδειξαν τον Χερνάντεζ να καταφθάνει στο αεροδρόμιο της Αβάνας με ένα πλατύ χαμόγελο, και να τον υποδέχονται ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο και η σύζυγός του Αντριάνα Περέζ, την οποία αγκάλιασε και φίλησε- η οποία, σημειωτέον, ήταν εμφανώς έγκυος, και μάλιστα σε προχωρημένο επίπεδο.

Σημειώνεται ότι ο Χερνάντεζ είχε τιμωρηθεί σε δις ισόβια, ενώ στη σύζυγό του, η οποία εργαζόταν επίσης για τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας, είχε απαγορευτεί να επισκεφθεί τον κατάσκοπο στη φυλακή, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Κούβας.

Η εγκυμοσύνη της Περέζ αποτελεί «καυτό» θέμα συζήτησης στην Αβάνα, σχετικά με το ποιος είναι ο πατέρας του παιδιού και το αν η κυβέρνηση της Κούβας είχε κάπως καταφέρει να κανονίσει μυστικά κάποια συνάντηση στο παρελθόν.

Το ζεύγος εμφανίστηκε και σε άλλη μια εκδήλωση, μαζί με τους υπόλοιπους απελευθερωθέντες κατασκόπους, με τον Χερνάντεζ να αναφέρεται στην όλη ιστορία, μάλλον περιπλέκοντάς την περισσότερο, καθώς τα λεγόμενά του φάνηκαν να απορρίπτουν τα περί...τρίτου ατόμου στην όλη υπόθεση. «Όλοι ρωτούν, και έχουμε διασκεδάσει πολύ με τις φήμες και τις εικασίες. Η πραγματικότητα είναι ότι έπρεπε να το κρατήσουμε κρυφό. Δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε πολλές λεπτομέρειες, γιατί δεν θέλουμε να πάθουν κακό άνθρωποι που είχαν καλές προθέσεις».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η εγκυμοσύνη της γυναίκας του ήταν αποτέλεσμα των συνομιλιών. «Ένα από τα πρώτα πράγματα που επετεύχθησαν από αυτή τη διαδικασία ήταν αυτό» δήλωσε ο Χερνάντεζ, δείχνοντας την κοιλιά της γυναίκας του. «Έπρεπε να το κάνω μέσω...”τηλεχειρισμού”, αλλά όλα πήγαν καλά».

Δύο διπλωματικές πηγές που μίλησαν για το θέμα στο CNN έριξαν φως στο «μυστήριο»: κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων το σπέρμα του Χερνάντεζ συνελέγη και απεστάλη στην Κούβα και η Περέζ έμεινε έγκυος μέσω τεχνητής γονιμοποίησης. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επιβεβαίωσε, χωρίς να αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες: «μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι οι ΗΠΑ παρείχαν διευκολύνσεις όσον αφορά στο αίτημα της κυρίας Χερνάντεζ να αποκτήσει παιδί με τον σύζυγό της» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.