Νέα συνεδρίαση των οργάνων της ΔΗΜΑΡ. Γιατί δεν έγινε η συνάντηση Τσίπρα - Κουβέλη

Νέα συνεδρίαση των οργάνων της ΔΗΜΑΡ. Γιατί δεν έγινε η συνάντηση Τσίπρα - Κουβέλη
karpidis/Flickr

Το τελευταίο διάστημα η παραφιλολογία για το τι θα απογίνει η ΔΗΜΑΡ, αν τελικά η πρόταση της κυβέρνησης για την προεδρία της Δημοκρατίας, δεν ευοδωθεί και οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές, δίνουν και παίρνουν.

Αρχικά είχε διαρρεύσει η πληροφορία για άτυπη συμφωνία με ΣΥΡΙΖΑ, να κατέλθουν στις επόμενες εκλογές με ψηφοδέλτια όπου θα ενσωματωθούν και βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου με βάση τον εκλογικό νόμο, να μη χαθεί το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.

Αν και υπήρξαν αντιδράσεις από πλευράς ΔΗΜΑΡ, αυτές δεν μπορούν να θεωρηθούν πειστικές, τη στιγμή, που αν και τονίζεται ότι θα διαφυλαχθεί η αυτόνομη λειτουργία του κόμματος, τη ιδία στιγμή επισημαίνεται ότι θα υπηρετηθεί με κάθε τρόπο, η προσπάθεια να υπάρξει μια προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Ακολούθως βγήκε το σενάριο ότι τον περασμένο Αύγουστο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, είχε έρθει σε συμφωνία να κατέβει υποψήφιος για πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και αυτό το δημοσίευμα διαψεύστηκε κατηγορηματικά από τη ΔΗΜΑΡ.

Στο ενδιάμεσο υπήρξε η πρωτοβουλία των 8 βουλευτών μεταξύ των οποίων εκτός από τους ανεξάρτητους, ήταν και τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, ο Νίκος Τσούκαλης ,ο Θεόδωρος Ψύρρας και η Νίκη Φούντα. Οι βουλευτές ζήτησαν συναινετική εκλογή προέδρου και εκλογές μέσα στο 2015.

Σήμερα νέο δημοσίευμα κάνει λίγο για ανεξαρτητοποίηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, πριν την 3η ψηφοφορία, ώστε να μπορέσουν να ψηφίσουν κατά συνείδηση, ενώ είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη, ότι δεν θα θεωρήσει αργυρώνητους, όσους δεν πειθαρχήσουν στην κομματική επιλογή για καταψήφιση του Σταύρου Δήμα.

Απαντήσεις ίσως δοθούν το απόγευμα, καθώς συνεδριάζουν τα δύο ανώτατα όργανα της ΔΗΜΑΡ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Εκτελεστική Επιτροπή, με αντικείμενο τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αγίου Κωνσταντίνου, στη συνεδρίαση πρόκειται να επαναβεβαιωθεί η αρνητική στάση του κόμματος και όλων των βουλευτών για το ζήτημα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και στις δύο ψηφοφορίες που απομένουν.

Κατηγορηματικά διέψευσε το δημοσίευμα περί διάλυσης της ΔΗΜΑΡ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Τσούκαλης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «ΑΘΗΝΑ 9,84».

«Το δημοσίευμα είναι τόσο έξω από τα πράγματα, εκτός τόπου και χρόνου, που δεν χρειάζεται να το σχολιάσω. Πραγματικά, αναρωτιέμαι πώς μπορεί να διέρρευσε μία τέτοια πληροφορία, πώς μπορεί ένας δημοσιογράφος να την έχει βρει και πώς τη διασταύρωσε. Ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, σας λέω ότι δεν υπάρχει ούτε καν συζήτηση. Δεν έχει τεθεί το θέμα...» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσούκαλης.

Σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ανέφερε: «Έχω συμπράξει στη διατύπωση μίας πρότασης συναινετικής, προκειμένου να πορευθεί η χώρα τους επόμενους μήνες, με στοιχειώδη συναίνεση. Έχω πει, επανειλημμένως, ότι αυτή η πρόταση των επτά στελεχών της Δημοκρατικής Αριστεράς αρχικά- να μην ξεχνάμε ότι από εκεί ξεκίνησε- και των οκτώ βουλευτών, προσωπικά θα επιθυμούσα να είναι επίσημη θέση του κόμματός μου. Να εκφωνηθεί από τον Φώτη Κουβέλη και να εμφανιστεί η Δημοκρατική Αριστερά ως πραγματικά εθνική υπεύθυνη δύναμη σε όλα αυτά τα οποία βιώνουμε. Δεν είναι θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς. Εγώ, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς, υποτάσσομαι και ακολουθώ τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματός μου». Πάντως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ συμπλήρωσε ότι « ο Αντώνης Σαμαράς, με την προηγούμενη συμπεριφορά του, έκαψε την πρωτοβουλία για συναίνεση».

Σε ερώτηση για συνεργασία της Δημοκρατικής Αριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσούκαλης σημείωσε: «Αν δεν δω το πλήρες πακέτο συνεργασίας, με οποιονδήποτε χώρο, με οποιοδήποτε κόμμα, δεν μπορώ να τοποθετηθώ. Το πώς εννοώ εγώ την ισότιμη συνεργασία με οποιοδήποτε κόμμα, αν μη τι άλλο, η ανανεωτική Αριστερά το έχει κατακτήσει εδώ και δεκαετίες. Επειδή στα όργανα της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν έχει τεθεί προς συζήτηση αυτό το θέμα και με την έννοια της προγραμματικής σύγκλισης, της οργανωτικής και πολιτικής αυτονομίας κ.λπ., δεν μπορώ να απαντήσω».

Ας δούμε όμως τι γίνεται σήμερα και εν΄ όψει της 2ης ψηφοφορίας, αλλά και της καθοριστικής 3ης ψηφοφορίας στις 29 Δεκεμβρίου.

Οι καλά γνωρίζοντες τα εσωκομματικά της ΔΗΜΑΡ, κάνουν λόγους για 4 κολώνες που δεν πρόκειται επ' ουδενί να στηρίξουν της υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα.

Εκτός του προέδρου Φώτη Κουβέλη, παρόντες θα δηλώσουν στις επόμενες ψηφοφορίες οι βουλευτές Ασημίνα Ξηροτύρη, Γιάννης Πανούσης και ο Γιώργος Κυρίτση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι δύο βουλευτές έχουν ανοικτή επικοινωνία με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια, ενώ ο Γιάννης Πανούσης, μάλλον εγκαταλείπει την πολιτική.

Όσον αφορά τον πρόεδρο Φώτης Κουβέλη, και αυτός οδέυει προς τον ΣΥΡΙΖΑ, να και δεν έχει καθοριστεί ακριβώς η διαδικασία, έαν αυτό θα γίνει μέσω του επικρατείας ή αν καλύπτεται με το να προταθεί πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά από εκλογές.

Πάντως αξίζει να επισημανθεί ότι ο κ. Κουβέλης και το επιτελείο του, επιδίωκαν μια συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα πριν την 1η ψηφοφορία, η οποία δεν έγινε ποτέ, κάτι που προκάλεσε απογοήτευση.

Άρα απομένουν ακόμα 6 βουλευτές και εδώ τουλάχιστον σε ανεπίσημο επίπεδο υπάρχει έντονη παραφιλολογία.

Οι 3 βουλευτές Νίκος Τσούκαλης, Θεόδωρος Ψύρρας και Νίκη Φούντα, που τάχθηκαν υπέρ της συναινετικής εκλογής προέδρου, επισημαίνουν ότι και στη δεύτερη ψηφοφορία θα δηλώσουν παρόντες και απομένει να δούμε αν θα πράξουν το ίδιο και στην καθοριστική ψηφοφορίας της 29ης Δεκεμβρίου.

«Θα επιμείνω στο "παρών" και θα αναμένω, όπως έλεγα όλον αυτόν τον καιρό, ο πρωθυπουργός να απευθύνει το τεράστιο βήμα προς όλα τα κόμματα και όχι μόνο προς τους ανεξάρτητους βουλευτές, για να κάνει σειρά συζητήσεων και όλοι να κληθούν να λογοδοτήσουν σε σχέση με το αν σκέπτονται το εθνικό ή το κομματικό συμφέρον, από το οποίο πρέπει να ξεφύγουμε» δήλωσε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Νίκη Φούντα στον ραδιοσταθμό Βήμα.

Η Μαρία Ρεπούση, έχει ταχθεί δημοσίως υπέρ της συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ, οπότε η ερμηνεία είναι θα καταψηφίσει τον Σταύρο Δήμα και στις δύο επόμενες ψηφοφορίες .

Ερωτηματικό πλέον απομένει αν θα επιμείνουν στην αρχική τους επιλογή να καταψηφίσουν το Σταύρο Δήμα και οι δύο εναπομείναντες Βουλευτές Μαρία Γιαννακάκη και Δημήτρης Αναγνωστάκης.

Το σίγουρο είναι, ότι στο τέλος της τρίτης ψηφοφορίας θα διαπιστώσουμε κατά πόσο έμεινε συμπαγής η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ.

Δημοφιλή