ΔΗΜΑΡ: Θα καταψηφίσουμε την πρόταση Δήμα για την προεδρία της Δημοκρατίας

ΔΗΜΑΡ: Θα καταψηφίσουμε την πρόταση Δήμα για την προεδρία της Δημοκρατίας
karpidis/Flickr

Ολοκληρώθηκε η πεντάωρη κοινή συνεδρίαση της Ε.Ε και της Κ.Ο της ΔΗΜΑΡ και όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το τέλος της συνεδρίασης: «Τα μέλη των δυο οργάνων κατέληξαν ομόφωνα στη θέση να καταψηφιστεί η κυβερνητική πρόταση για την προεδρική εκλογή και στις τρείς ψηφοφορίες με το σκεπτικό ότι η ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να συμβάλλει στη συντήρηση πολιτικών που εγκλωβίζουν σε τέλμα την κοινωνία και την οικονομία».

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ακόμη ότι η ΔΗΜΑΡ είναι και θα παραμείνει παρούσα στις πολιτικές εξελίξεις με δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη την πολιτική και οργανωτική της αυτοτέλεια.

Τη θέση αυτή, που έχει αποφασίσει το πρόσφατο Συνέδριο του κόμματος, επανέλαβε ο Φώτης Κουβέλης κατά την διάρκεια της συνεδρίασης διαψεύδοντας τα σενάρια για αναστολή της λειτουργίας της που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από τη ΔΗΜΑΡ, η εκλογική τακτική του κόμματος, στο ενδεχόμενο να μην εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα καθοριστεί με όρους αυτονομίας και όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά: «Η ΔΗΜΑΡ δεν θα διαχυθεί ούτε θα διαλυθεί».

Ωστόσο είναι γνωστό ότι η πλειοψηφία στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος έχει εκφραστεί θετικά στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο γραμματέας του κόμματος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενημέρωσε τα ηγετικά στελέχη και τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ για το περιεχόμενο των συνομιλιών με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων Πράσινων.

H HuffPost Greece, σε χθεσινό ρεπορτάζ, δεν έγραψε ποτέ για αναστολή λειτουργίας της ΔΗΜΑΡ, αλλά για προχωρημένες συζητήσεις προκειμένου να μη χαθεί το bonus των 50 εδρών, κάτι που επιβεβαιώνεται από στελέχη και των δύο κομμάτων, σε συνομιλίες τους με δημοσιογράφους στη Βουλή.

Πάντως αντιδράσεις προκαλούνται και στο εσωτερικό των δύο κομμάτων, καθώς μέλη της ανανεωτικής Αριστεράς που ακολούθησαν τον Φώτη Κουβέλη, όταν αποχώρησε το 2010, από τον τότε Συνασπισμό, θεωρούν ότι ισχύουν ακόμα και σήμερα πολλές από τις αιτίες διάσπασης που επικαλέστηκαν τότε.

Όμως και στον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν εκφραστεί διαφωνίες για την ενσωμάτωση βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, στα ψηφοδέλτια. Απομένει να δουμε αν θα γίνει η συνάντηση που ζητά ο Φώτης Κουβέλης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και το τι θα αποφασιστεί στην Κεντρική επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, μετά την πρώτη προεδρική ψηφοφορία στις 20 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, σημειώνουμε ότι εξετάζεται ακόμα και η διοργάνωση έκτακτου συνεδρίου, αν τελικά δεν εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας

Δημοφιλή