ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
24/12/2014 03:54 EET | Updated 24/12/2014 03:54 EET

Η υστέρηση εσόδων «φουσκώνει» το δημοσιονομικό κενό

sooc

Έντονο προβληματισμό για την πορεία των κρατικών εσόδων εκφράζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, μετά και την ανακοίνωση των οριστικών στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 11μηνο του 2015.

Όπως αναφέρουν, η αρνητική πορεία των εσόδων μοιάζει να εδραιώνεται, επιβεβαιώνοντας έτσι όσους έβλεπαν εδώ και καιρό ότι το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα ήταν πολύ δύσκολο στον τομέα των εισπράξεων.

Τα στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, δείχνουν ότι η υστέρηση των εσόδων έχει σταθεροποιηθεί στο ύψος του 1δις ευρώ, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ανατροπής της αρνητικής πορείας.

Σύμφωνα με παράγοντες που γνωρίζουν πολύ καλά τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, η επιλογή της ηγεσίας του Οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να “στριμώξει” στους τελευταίους μήνες του χρόνου την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος, οδήγησε σε σημαντική υστέρηση των εσόδων.

Ωστόσο, στην παρατεταμένη αναμονή των φορολογούμενων μέχρι να ανακοινωθεί η νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που οδήγησε στην αύξηση τους, ήρθε να προστεθεί και η πολιτική αβεβαιότητα που προκλήθηκε μετά την επιλογή της κυβέρνησης να επισπεύσει τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνουν οι ίδιες πηγές,.

“Η συγκυρία δεν είναι καθόλου ευνοϊκή ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει ο προϋπολογισμός” αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου και συμπληρώνουν ότι “ίσως τα στοιχεία να γίνουν ακόμα χειρότερα, εάν παραταθεί η πολιτική αβεβαιότητα”.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της τρόικας, στην προσπάθεια να αποφευχθούν τα νέα μέτρα. Ήδη τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα, γέμισαν τις σημειώσεις τους με τις αστοχίες που υπάρχουν στον προϋπολογισμό.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία οι τεχνοκράτες της τρόικας θα τα παραδώσουν στους επικεφαλής των κλιμακίων, ώστε να στηρίξουν τις εκτιμήσεις τους με βάση τις οποίες απαιτούν από την κυβέρνηση να λάβει νέα μέτρα πριν την ολοκλήρωση του υφιστάμενου μνημονίου.

Η υστέρηση των εσόδων, προκαλεί πρόβλημα και στα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, την στιγμή μάλιστα που η εκταμίευση της δόσης δεν αναμένεται πριν από τα τέλη Ιανουαρίου, εφόσον δεν υπάρξουν πρόωρες εκλογές.

Σε αντίθετη περίπτωση η κυβέρνηση θα πρέπει να λύσει το γρίφο της χρηματοδότησης των ταμειακών αναγκών της χώρας, αναζητώντας εναλλακτικές πηγές χρηματοδώτησης. Ωστόσο, σε αυτές δεν μπορεί να υπολογίζει (τουλάχιστον προς το παρόν) σε μια νέα έξοδο στις αγορές, όπως και στα δάνεια της τρόικας τα οποία δεν πρόκειται να εκταμιευθούν αν πρώτα δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ελληνικής Οικονομίας.