Προβλήματα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ουκρανίας. Αντικρουόμενες δηλώσεις για τα επίπεδα της ραδιενέργιας

Προβλήματα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ουκρανίας. Αντικρουόμενες δηλώσεις για τα επίπεδα της ραδιενέργιας
(AP Photo/Olexander Prokopenko)
(AP Photo/Olexander Prokopenko)
ASSOCIATED PRESS

Ανησυχία επικρατεί στην Ουκρανία λόγω δυσλειτουργίας του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της χώρας.

Ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, προειδοποίησε ότι το επίπεδο της ραδιενέργιας στο πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια ξεπέρασε κατά 14 φορές τα φυσιολογικά όρια. Υποστηρίζει μάλιστα πως η αντικατάσταση του ρώσικου καυσίμου με αμερικάνικο ήταν η αιτία που διεκόπη η λειτουργία του σταθμού στις 28 Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχει καμία αύξηση της ραδιενέργιας υποστηρίζει αντίθετα, η ιστοσελίδα του πυρηνικού σταθμού.

Το πρωί πάντως διακόπηκε η λειτουργία ενός αντιδραστήρα, έπειτα από δυσλειτουργία στο ηλεκτρικό σύστημα, στο δεύτερο μέσα σ' ένα μήνα περιστατικό.

Ο αντιδραστήρας αριθμός 6 του σταθμού της Ζαπορίζια (νοτιοανατολική Ουκρανία) «σταμάτησε από το σύστημα προστασίας εξαιτίας δυσλειτουργιών της γεννήτριας. Εξετάζουμε γιατί ενεργοποιήθηκε το σύστημα αυτό», ανέφερε ο σταθμός σε ανακοίνωση στον ιστότοπό του.

Ένα άλλο περιστατικό είχε σημειωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου στον αντιδραστήρα αριθμός 3 του ίδιου πυρηνικού σταθμού εξαιτίας ενός βραχυκυκλώματος, που είχε προκαλέσει διακοπές της ηλεκτροδότησης στη γύρω περιοχή.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, εφοδιασμένος με έξι αντιδραστήρες, είναι ο ισχυρότερος της Ουκρανίας, η οποία έχει άλλους τρεις.

Στη χώρα σημειώθηκε το 1986 η χειρότερη πυρηνική καταστροφή της ιστορίας, όταν μια έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ είχε δημιουργήσει ένα ραδιενεργό νέφος πάνω από την Ευρώπη και την Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, που ήταν τότε σοβιετικές δημοκρατίες.

Η Ουκρανία βρίσκεται στο χείλος μιας ενεργειακής κρίσης μετά την απώλεια ενός μεγάλου μέρους της ανθρακοφόρου λεκάνης του Ντονμπάς, η οποία ελέγχεται τώρα από φιλορώσους αντάρτες και προηγουμένως της προμήθευε τον άνθρακα που είναι απαραίτητος για τη λειτουργία των θερμοηλεκτρικών σταθμών της.

Δημοφιλή