Make a wish: Συνέντευξη με το Σωτήρη Αναγνωστίδη,εθελοντή της οργάνωσης που εκπληρώνει τις επιθυμίες άρρωστων παιδιών

Make a wish: Συνέντευξη με τον εθελοντή που εκπληρώνει τις επιθυμίες άρρωστων παιδιών

O Σωτήρης Αναγνωστίδης είναι εθελοντής του Make A Wish (Kάνε-Μια- Ευχή- Ελλάδος), μιας οργάνωσης που εκπληρώνει τις πιο βαθιές επιθυμίες παιδιών 3-18 ετών με σοβαρές και απειλητικές ασθένειες, ενισχύοντας τον αγώνα τους για ζωή με χαρά, δύναμη κι ελπίδα.

Κύριε Αναγνωστίδη πόσα χρόνια είστε Εθελοντής στο make a wish;

Είμαι εθελοντής στο Κάνε Μια Ευχή Ελλάδος 7 χρόνια.

Ποιο ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσετε;

Πίστευα πάντα στη δύναμη του εθελοντισμού, και στο παρελθόν υπήρξα εθελοντής αρχικά και ως φοιτητής στην Αγγλία και μετά κατά τη διάρκεια των ολυμπιακών αγώνων.Η γνωριμία μου με το ΚΜΕ και η επιθυμία μου να συμμετάσχω και εγώ, έγινε μέσω του αδερφού μου, που ήταν ήδη εθελοντής. Ο Σαράντης πάντα μιλούσε με αγάπη για το ΚΜΕ και εξακολουθεί να το κάνει με την ίδια λαχτάρα ακόμα και τώρα.Εξ αρχής ήθελα να συμμετάσχω και εγώ, αλλά φοβόμουν ότι δε θα τα καταφέρω να αναπεξέλθω.

Ποιο είναι το επάγγελμα σας;

Είμαι business analyst στο τραπεζικό τομέα.

Θα μοιραστείτε μαζί μας την ιστορία που σας έχει αγγίξει πιο πολύ;

Είναι αμέτρητες, μαγικές στιγμές, που έχω ζήσει δίπλα στα παιδιά. Κάθε ευχή είναι μοναδική όσο και η φαντασία ενός παιδιού. Η στιγμή που με αγγίζει και με ταρακουνάει κάθε φορά είναι όταν συνειδητοποιώ ότι καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε τη πιο μεγάλη ευχή ενός παιδιού. Όταν δω τη λάμψη στα μάτια του παιδιού, τη στιγμή που γεμίζει με ελπίδα και θέληση. Είναι η στιγμή που το νοιώθουμε όλοι όσοι βρισκόμαστε στη εκπλήρωση και κοιταζόμαστε μεταξύ μας με ένα χαμόγελο. Κάτι που δεν αγοράζεται με λεφτά, δεν ανταλλάσσεται, δε δωρίζεται, δε μεταβιβάζεται. άλλα χτίζεται με την αγάπη όλων των εθελοντών και της οικογένειας. Η χαρά αυτή πολλαπλασιάζεται όταν κάποιο παιδί της ευχή γίνεται ο ίδιος εθελοντής. Όταν Θέλει να μοιραστεί και ο ίδιος, και να μεταφέρει σε άλλα παιδιά αυτό που πήρε, αυτό που έζησε.

Ποια είναι η διαδικασία για την πραγματοποίηση μιας ευχής; Πώς επιλέγονται τα παιδιά;

Το ΚΜΕ πραγματοποιεί τις πιο βαθιές επιθυμίες παιδιών 3-18 ετών με σοβαρές και απειλητικές ασθένειες. Ανεξαρτήτως άλλων συνθηκών ή προϋποθέσεων.Οι οικογένειες ενημερώνονται από τους γιατρούς στο νοσοκομείο για την ύπαρξη μας και τον σκοπό μας, και εφόσον το επιθυμούν ζητούν από το ΚΜΕ να εκπληρώσουμε την ευχή του παιδιού τους. Η διαδικασία ξεκινάει όταν επικοινωνήσει η οικογένεια με το ΚΜΕ.Κατόπιν το γραφείο οργανώνει την επίσκεψη και την συνάντηση-γνωριμία των εθελοντών με το παιδί και την οικογένεια. Επιλέγονται 3 εθελοντές, και συναντάνε το παιδί για να μάθουν την πιο βαθιά του επιθυμία. Το όνειρο του που φαντάζει αδύνατο. Την Ευχή.Ο σκοπός είναι να βοηθήσουμε το παιδί να καταλάβει ότι όλα είναι δυνατά, όλα πραγματοποιήσιμα, ακόμα και το πιο τρελό του όνειρο. Γιατί πραγματικά είναι. Και αν αυτό γίνει πραγματικότητα, η δύναμη της ευχής θα του δώσει και δύναμη για ζωή. Για υπέρβαση. Αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι. Η εκμαίευση της ευχής. Να μπούμε στη σκέψη, στα παιχνίδια, τα όνειρα του και να δούμε τι πραγματική του ευχή.Στη συνέχεια το γραφείο, σε συνεργασία με τους εθελοντές και τις λεπτομέρειες που συλλέγουν για το παιδί και την οικογένεια, οργανώνουν και σχεδιάζουν τη πραγματοποίηση με το πιο μαγικό τρόπο.Η διαδικασία ολοκληρώνεται τη μέρα της πραγματοποίησης.

Έχετε λυγίσει ποτέ στην πραγματοποίηση μίας ευχής;

Η πρώτη φορά που επισκέφτηκα παιδί, ήταν και η πιο δύσκολη. Ήταν κρίσιμη η κατάσταση του παιδιού. Όταν ήμουν μπροστά και όσο μιλούσαμε το μόνο που σκεφτόμουν και ήθελα, ήταν να μάθω πια είναι η ευχή του. Χαμογελούσα, έπαιζα και αναζητούσα να βρω τι θα του δώσει το πιο μεγάλο χαμόγελο. Λύγισα όταν μπήκα στο αυτοκίνητο μου. Όταν συνειδητοποιούσα ότι έχουμε μια μοναδική ευκαιρία και πρέπει να κάνουμε ότι καλύτερο. Ότι είναι δυνατό. Αναρωτήθηκα αν θα τα καταφέρουμε. Για πρώτη και τελευταία φορά

Διατηρείτε επαφή με τα παιδιά του Μake A Wish μετά την εκπλήρωση της ευχής;

Επιθυμία μας είναι να μείνει ανεξίτηλη η εικόνα της ευχής στο παιδί. Να θυμάται την ευχή, και αυτό που έζησε τη στιγμή της πραγματοποίησης, όχι εμάς. Εμείς είμαστε ένα μόνο μικρό κομμάτι. Θέλουμε να μείνουμε παραμείνουμε ακέραιοι στην σκέψη του παιδιού, είτε είμαστε δίπλα του ή όχι. Οπότε δεν επιδιώκουμε επαφή με το παιδί. Εφόσον όμως το επιδιώξει το παιδί το ίδιο και έρθει σε επαφή μαζί μας, τότε κρατάμε επικοινωνία. Τα παιδιά της ευχής έχουν απίστευτη δύναμη και θέληση. Είναι οι ήρωες μου. Οι ήρωες μας.

Παίρνετε δύναμη από τον εθελοντισμό;

Ο εθελοντισμός για μένα είναι πολλαπλασιαστής. λειτουργεί γεωμετρικά. Όσο χρόνο και αγάπη δίνω, μου επιστρέφεται πολλαπλάσια. Από το παιδί. από τη χαρά που παίρνει, από το χαμόγελο και την αγάπη που μας δίνει. Από την ελπίδα που μεγαλώνει στο ίδιο και στην οικογένεια του. Σε όλους όσους βρισκόμαστε σε μια εκπλήρωση ευχής. Και αυτό επιτυγχάνεται μόνο αν αγγίξεις την πραγματική, ευχή του παιδιού. Τη μια και μοναδική, τη πιο βαθιά.

Παγκόσμιες έρευνες δείχνουν ότι το όφελος για αυτόν που προσφέρει είναι πολύ μεγάλο. Μιλήστε μας για αυτό από την δική σας εμπειρία.

Ο εθελοντισμός για μένα είναι δώρο. Που μπορώ και προσφέρω. Είμαι τυχερός που μπορώ και προσφέρω σε παιδιά που το έχουν ανάγκη. Στο ταξίδι αυτό έχω γνωρίσει πολλούς φίλους συν-εθελοντές που μοιράζονται την ίδια αγάπη και πίστη στα παιδιά και στη δύναμη της ευχής. Οι εθελοντές συνεισφέρουν ανάλογα με το χρόνο που διαθέτουν, την εμπειρία τους, τις ικανότητές τους, και τις υπηρεσίες που μπορεί ο καθένας τους να προσφέρει. Η δύναμη της ομαδικής προφοράς συμπληρώνει και ενισχύει τόσο τον αποδέκτη όσο και τον δότη. Εκτός από μοναδικές στιγμές και χαρές έχω αποκτήσει και εξαιρετικούς φίλους.

Ποιο είναι το μήνυμα σας σήμερα Πρωτοχρονιά μετά από τόσα χρόνια που είστε εθελοντής;

Η αγάπη προϋποθέτει ρίσκο. Η ανιδιοτελής αγάπη, όπου δε περιμένεις αντάλλαγμα, ούτε επιβράβευση, ξεπερνάει τον φόβο του να μη πάρεις πίσω αυτό που έδωσες. Ο εθελοντισμός δεν είναι συμβόλαιο, δεν σου εγγυάται κανείς ότι αυτό που θα δώσεις θα μετουσιωθεί πλήρως. Θα παρότρυνα και άλλους να ρισκάρουν, να δώσουν εθελοντικά. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο χρόνος, πολύ χαμόγελο, και άφθονη αγάπη. Όταν δώσεις απλόχερα- όσο μπορείς και θέλεις- όταν μοιράζεσαι ατό που έχεις, τότε αυτό που έχεις είναι τόσο σπουδαίο που δε σε νοιάζει πια να το μετρήσεις.