ΕΙΔΗΣΕΙΣ
04/01/2015 10:47 EET | Updated 04/01/2015 10:47 EET

Δύσκολη αποστολή για τον Γ. Παπανδρέου, δηλώνει στην DW Γερμανός καθηγητής πολιτικών επιστημών

Anadolu Agency via Getty Images
ATHENS, GREECE - JANUARY 3: Former Greek Prime Minister George Papandreou announces that he sets up a new political party Democrat Socialists Movement (Kinima Dimokraton Sosialiston) ahead of Greece early elections, in Athens, Greece, on January 3, 2015. (Photo by Ayhan Mehmet/Anadolu Agency/Getty Images)

Η επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου δεν θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, εκτιμά ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Ντούισμπουργκ-Έσσεν Χάιντς Γιούργκεν Αξτ.

Όπως είπε σε συνέντευξή του προς τη Deutsche Welle, o Γιώργος Παπανδρέου θα καταφέρει να αντλήσει ψήφους μόνον από την εξαιρετικά μικρή πλέον δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, όπως εκτιμά ο καθηγητής, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσελκύσει ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ καθώς αφενός το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει εδραιωθεί, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, ενώ αφετέρου «ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι ένας αμερόληπτος πολιτικός που να μπορεί τώρα να υποσχεθεί τα πάντα στους ψηφοφόρους του. Όταν έγινε γνωστή η καταστροφή με την ελληνική κρίση χρέους το 2009, είχε, ως πρωθυπουργός την πολιτική ευθύνη. Ήδη από τότε στήριζε την πορεία την οποία υπαγορεύει μέχρι σήμερα η Τρόικα. Και δεν έχει πάρει αποστάσεις από αυτήν. Δεν μπορεί άλλωστε γιατί έχει εν μέρει αποδεχτεί δημοσίως τη συνυπευθυνότητα για τη μιζέρια στην Ελλάδα».

Το δίλημμα των εκλογών

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το δίλημμα που τίθεται για τους έλληνες πολίτες στις επικείμενες εκλογές είναι το εξής: εάν θέλουν να παραμείνει η χώρα τους στο ευρώ θα πρέπει να ψηφίσουν έναν εκπρόσωπο των «παλιών κομμάτων» τα οποία φέρουν όμως την ευθύνη για την κρίση χρέους και τα όσα δεινά αυτή προκάλεσε στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκτιμά, υπόσχεται «τον ουρανό με τ΄ άστρα, εντούτοις μέχρι στιγμής δεν έχει εξηγήσει πως ακριβώς μπορεί να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του».

Ποιος είναι ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει σε όλα αυτά το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών»;

«Πρόκειται προς το παρόν για εικασίες, αλλά πιστεύω ότι ο Παπανδρέου και με τη στήριξη από διάφορα στρατόπεδα, μπορεί να ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 3 %. (…) Κανείς δεν πίστευε ποτέ ότι ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να είναι ένας χαρισματικός ηγέτης. Θυμάμαι πολύ καλά τις δεκαετίες του 1980 και 1990. Τότε έλεγαν πάντα ότι με τον Ανδρέα Παπανδρέου θα πεθάνει και το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο ο Γιώργος Παπανδρέου τα πήγε αρκετά καλά, καταφέρνοντας πάντα να προσελκύει ψηφοφόρους».

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος των πολιτικών οικογενειών

Σε κάθε περίπτωση, όπως εξηγεί ο Χάιντς Γιούργκεν Αξτ, τα μεγάλα κόμματα και οι μεγάλες πολιτικές οικογένειες στην Ελλάδα, συνεχίζουν να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα της χώρας:

«Οι Έλληνες προσανατολίζονταν πάντοτε σε χαρισματικούς ηγέτες. Δεν είναι τυχαίο ότι ως επί το πλείστον το πολιτικό προσωπικό προέρχονταν ανέκαθεν από τρεις μεγάλες οικογένειες: τους Μητσοτάκη, Καραμανλή και Παπανδρέου. Και ήταν πάντα οι εκάστοτε χαρισματικοί ηγέτες οι οποίοι προσέλκυαν τους ψηφοφόρους και όχι τα πολιτικά προγράμματα. Τα προγράμματα των κομμάτων, έτσι όπως τα γνωρίζουμε στην κεντρική Ευρώπη, δεν παίζουν στην Ελλάδα ιδιαίτερο ρόλο».

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Sponsored Post