ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/01/2015 13:24 EET | Updated 05/01/2015 14:43 EET

Σε επίπεδα 2006 κατρακυλά το ευρώ

Adam Gault via Getty Images
The exchange rate of the US Dollar and the Euro, at top, is displayed in the window of a currency exchange office in Athens, on Monday, Jan. 5, 2015. The euro sank to a nine-year low Monday as new doubts surfaced about Greece's commitment to the common currency bloc. European stocks mostly rose while Asian markets were mixed. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Mεγάλη υποχώρηση εμφανίζει σήμερα, Δευτέρα, το ευρώ με αποτέλεσμα να επιστρέψει στα επίπεδα του 2006.

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,1931 δολ. από το επίπεδο των 1,2010 δολ. που έκλεισε την Παρασκευή στην αγορά της Νέας Υόρκης, ωστόσο στη διάρκεια της ημέρας το ευρωπαϊκό νόμισμα διολίσθησε έως τα 1,1869 δολάρια.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1915 δολ.

Πιέσεις προκαλεί στο ευρώ η αναμενόμενη ανακοίνωση της νέας πολιτικής χαλάρωσης που ετοιμάζεται να εξαγγείλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ωστόσο αρκετά δημοσιεύματα τοποθετούν στο "κάδρο" και την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από το ευρώ μετά της εκλογές (παρά τις σχετικές διαψεύσεις τόσο από Γερμανούς αξιωματούχους αλλά και από την εκπρόσωπο της Ε.Ε Annika Breidthardt), επηρεάζει αρνητικά την συναλλαγματική ισοτιμία του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Ωστόσο όπως προκύπτει από την εξέταση της βραχυχρόνιας ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, η καθοδική πορεία του ενιαίου νομίσματος ξεκίνησε στις 2 Ιανουαρίου, όποτε και δημοσιεύτηκε στη γερμανική Handelsblatt η συνέντευξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Σε αυτή ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης είχε δηλώσει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι έτοιμοι να δράσουν αν χρειαστεί προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού.

«Ο κίνδυνος που να μην εκπληρώσει η ΕΚΤ την αποστολή της για τη σταθερότητα των τιμών είναι υψηλότερο από ό, τι ήταν πριν από έξι μήνες», δήλωσε ο Draghi, στην ίδια συνέντευξη. Καταλήγοντας ότι η ΕΚΤ βρίσκεται σε τεχνικές προετοιμασίες για να αλλάξει το μέγεθος, την ταχύτητα και τη σύνθεση των μέτρων στις αρχές του 2015. Εκτιμάται ότι τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν στις 7 Ιανουαρίου θα δείχνουν περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη το Δεκέμβριο.

Συγκεκριμένα οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα μειωθεί σε ετήσια βάση κατά 0,1%.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές ύψους 15 εκατ. ευρώ οι οποίες στο σύνολο τους αφορούσαν εντολές πώλησης. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου στο κλείσιμο της αγοράς διαμορφώθηκε στο 9,36% από 9,50% που έκλεισε την Παρασκευή , με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,49% να διαμορφωθεί στο 8,87% από 9,01% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους κινήθηκαν πτωτικά. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους υποχώρησε οριακά στο 0,321% από 0,323% στη διάρκεια των 9 μηνών υποχώρησε στο 0,241% από 0,243%, το εξάμηνο παρέμεινε στο 0,169% στο τρίμηνο υποχώρησε οριακά στο 0,075% από 0,076%. Τέλος, στο μήνα το επιτόκιο μειώθηκε στο 0,015% από 0,016%.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)