ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
06/01/2015 05:54 EET | Updated 06/01/2015 05:54 EET

Το Grexit που... τρομάζει το διεθνή Τύπο και το ευρώ

Bloomberg via Getty Images
The euro sign sculpture is seen reflected in a window outside the European Central Bank (ECB) headquarters in Frankfurt, Germany, on Monday, May 10, 2010. The euro strengthened the most in 18 months against the yen, stocks climbed around the world and Greek bonds soared after European policy makers unveiled a $960 billion loan plan to end the region's sovereign-debt crisis. Photographer: Hannelore Foerster/Bloomberg via Getty Images

Τρεις εβδομάδες μακριά από τις από τις πρόωρες εθνικές εκλογές και το σενάριο για διάσπαση της ζώνης του ευρώ λόγω Grexit φαίνεται να έχει μετατραπεί σε μόνιμη συζήτηση. Το γαϊτανάκι των ξένων δημοσιευμάτων για έξοδο της Ελλάδας ή όχι από τη ζώνη του ευρώ δεν έχει σταματημό με τους ξένους αναλυτές να επιμένουν σε σενάρια τρόμου και την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή να προσπαθεί να τα απομακρύνει.

Την ίδια στιγμή, το ρυθμό στα... σενάρια τρόμου των ημερών δίνει και η κατρακύλα του ευρώ σε επίπεδα 2006 αλλά και η πτώση στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι να εξετάζει πλέον πιο σοβαρά την «ποσοτική χαλάρωση». Ωστόσο αυτή του η πρωτοβουλία δεν φαίνεται να ερμηνεύεται θετικά από τις αγορές.

Έπειτα από το δημοσίευμα του Der Spiegel το οποίο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στη λίστα έρχονται να προστεθούν νέα γερμανικά δημοσιεύματα στα οποία οι δημοσιογράφοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν με υποθέσεις τα πιθανά σενάρια για την επομένη των εκλογών.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Der Spiegel επικαλούμενο κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης υποστήριξε ότι το Βερολίνο θεωρεί πλέον διαχειρίσιμο το ενδεχόμενο «Grexit». Η Bild πάντως με αφορμή τη δραματική όπως τη χαρακτηρίζει πτώση του ευρώ στα χρηματιστήρια γράφει για αγωνία για νέα κρίση στην Ελλάδα».

«Όχι ακόμη Grexit», είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Die Zeit» στο οποίο τονίζεται: «Η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη και μετά τις εκλογές» σημειώνοντας ωστόσο ότι «Οι κίνδυνοι από μια έξοδο από το ευρώ είναι υπερβολικά μεγάλοι». Την ίδια ώρα ο τίτλος του χθεσινού ολοσέλιδου δημοσιεύματος της αυστριακής εφημερίδα «Ντι Πρέσε» ήταν «Το Βερολίνο απειλεί να παρατήσει τους Έλληνες».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) εστίασε επίσης στις πιέσεις που δέχεται το κοινό νόμισμα και υπογράμμισε ότι «Το ευρώ δεν είναι αδύναμο μόνο λόγω της Ελλάδας», και εκτιμά ότι η τάση υποχώρησης του κοινού νομίσματος έναντι του δολαρίου οφείλεται στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και στο ενδεχόμενο αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

«Ο φόβος για το τέλος της πολιτικής λιτότητας στην Ελλάδα και μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ασκούν πίεση στο ευρώ», γράφεται χαρακτηριστικά και σημειώνεται ότι η πίεση στο κοινό νόμισμα ασκείται και από τις εικασίες για μια επικείμενη αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Από την πλευρά τους οι Financial Times γράφουν ότι «Η Ελλάδα δεν πρέπει να διακινδυνεύσει την παραμονή της στο ευρώ» και τονίζουν ότι «με την ΕΕ περισσότερο από έτοιμη να εξετάσει ένα Grexit, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που όντως επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ δεν μπορεί να ρισκάρει τηρώντας επιθετική στάση κατά την αναδιαπραγμάτευση του χρέους».

Στην Ευρώπη η Κομισιόν έχει ξεκαθαρίσει ότι η η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι «αμετάκλητη», υπενθυμίζοντας ότι ο κανόνας αυτός είναι εγγεγραμμένος στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη ενώ το Βερολίνο τόνισε μέσω του εκπροσώπου της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ότι η γερμανική κυβέρνησή δεν έχει αλλάξει θέση σχετικά με το εάν είναι επιθυμητή ή όχι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, επιμένοντας στο ότι η γερμανική πολιτική πάντα είχε στόχο τη σταθεροποίηση της νομισματικής ένωσης χωρίς να απολεσθεί κανένα μέλος της.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη και χαρακτήρισε εικασίες την συζήτηση γύρω από ένα πιθανό «Grexit», ζητώντας από όλους να περιμένουν το αποτέλεσμα των εκλογών.