ΔΙΕΘΝΕΣ
07/01/2015 04:44 EET | Updated 07/01/2015 04:44 EET

Ακροαριστερή οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στη Κωνσταντινούπολη

Anadolu Agency via Getty Images
ISTANBUL, TURKEY - JANUARY 06: Police officers take security measures near the scene where a woman reportedly blew herself up at a patrol in Istanbul's main tourist area Sultanahmet, which is the home of world famous attractions including the Blue Mosque and Aga Sophia Museum, leaving one police officer dead and one injured in Turkeys Istanbul on Tuesday, January 06, 2015. (Photo by Islam Yakut/Anadolu Agency/Getty Images)

Η «ακροαριστερή» όπως χαρακτηρίζεται, τουρκική οργάνωση DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα - Μέτωπο) ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση καμικάζι σε αστυνομικό τμήμα στην ιστορική συνοικία Σουλτάναχμετ της Κωνσταντινούπολης και από την οποία σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και τραυματίσθηκε ένας δεύτερος.

Μια γυναίκα καμικάζι μπήκε την Τρίτη μέσα στο αστυνομικό τμήμα, το οποίο βρίσκεται απέναντι από την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί, λέγοντας στα αγγλικά πως είχε χάσει το πορτοφόλι της και στη συνέχεια ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη μέσα στο τριώροφο κτίριο.

Σε μια δήλωση που αναρτήθηκε ώρες μετά την επίθεση στον ιστότοπο «Η Κραυγή του Λαού», η οργάνωση αναφέρει πως η βομβιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε εναντίον του κυβερνώντος κόμματος AKP για το φόνο του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, ο οποίος υπέκυψε πέρυσι το Μάρτιο αφού παρέμεινε εννέα μήνες σε κώμα εξαιτίας τραύματος στο κεφάλι που υπέστη στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης.

«Είναι το ίδιο κράτος το οποίο πυροβόλησε τον Μπερκίν Ελβάν και προστατεύει τους κλέφτες υπουργούς», αναφέρεται στη δήλωση, σε μια προφανή αναφορά στην απόφαση που ανακοίνωσε τη Δευτέρα κοινοβουλευτική επιτροπή σύμφωνα με την οποία δεν θα παραπεμφθούν στο δικαστήριο τέσσερις πρώην υπουργοί που κατηγορούνται για διαφθορά.

Η έρευνα για διαφθορά που άρχισε στις 17 Δεκεμβρίου στην Τουρκία, αφορά τον ενδότερο κύκλο του τότε πρωθυπουργού και νυν προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και είχε οδηγήσει στην παραίτηση των υπουργών Οικονομίας, Εσωτερικών και Πολεοδομίας.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή, στην οποία κυριαρχούν μέλη του κυβερνώντος AKP, ψήφισε τη Δευτέρα να μην παραπέμψει σε δίκη τους τέσσερις πρώην υπουργούς, μια απόφαση που η αντιπολίτευση επέκρινε ως συγκάλυψη ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς που έχουν αποκαλυφθεί ποτέ στην Τουρκία.

Το DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα - Μέτωπο) ανέλαβε επίσης την ευθύνη για μια επίθεση με χειροβομβίδα εναντίον της αστυνομίας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα κοντά στο γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη.

Η οργάνωση, η οποία έχει έκτοτε δηλώσει πως θα πραγματοποιήσει και άλλες επιθέσεις, βρισκόταν επίσης πέρυσι πίσω από μια επίθεση καμικάζι εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ καθώς και από επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost