«Ηχηρό όχι» από τον Φινλανδό πρωθυπουργό στη διαγραφή ελληνικού χρέους

«Ηχηρό όχι» από τον Φινλανδό πρωθυπουργό στη διαγραφή ελληνικού χρέους
connectepp.eu/Flickr

Με «ηχηρό όχι» σε ενδεχόμενη διαγραφή ελληνικού χρέους προειδοποιεί με δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Alex Stubb στους Financial Times.

Με τίτλο «Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας δηλώνει ότι θα απορρίψει τη διαγραφή ελληνικού χρέους» το δημοσίευμα της εφημερίδας φιλοξενεί τις δηλώσεις του Φινλανδού πρωθυπουργό ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι η χώρα του θα πει ένα «ηχηρό όχι» σε οποιαδήποτε κίνηση για διαγραφή του ελληνικού χρέους. Όπως σημειώνουν οι FT το σχόλιο αυτό αντιπροσωπεύει μια παρέμβαση υψηλού προφίλ στις επερχόμενες εκλογές της χώρας και εξηγεί ότι θέτει τη Φινλανδία σε πορεία σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει στο επίκεντρο της προεκλογικής του εκστρατείας την πρόταση για μερική διαγραφή του χρέους.

«Θα παραμείνουμε αμετακίνητοι σε αυτή τη θέση μας. Είναι σαφές ότι θα πούμε ένα ηχηρό όχι σε οποιοδήποτε κούρεμα του ελληνικού χρέους», τονίζει χαρακτηριστικά ο Stubb ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «εμείς φυσικά δεν θέλουμε να επηρεάσουμε τις ελληνικές εκλογές». Ωστόσο, συμπληρώνει «είναι δίκαιο για τους Έλληνες και τους Φινλανδούς να εκφράσουν φωναχτά ότι ορισμένες από τις δηλώσεις των ελληνικών κομμάτων, οι παρουσιάσεις τους και οι ιδέες σχετικά με τα τρέχοντα προγράμματα είναι απλά απαράδεκτες για τη Φινλανδία».

Ο κ. Stubb αρνήθηκε επίσης να αναφερθεί σε δηλώσεις Ελλήνων πολιτικών για τις οποίες έχει αντιρρήσεις, προσθέτοντας όμως, ότι η Φινλανδία έχει δείξει «εκτεταμένη αλληλεγγύη στη δύσκολη κατάσταση». Και συνέχισε, «Θα συνεχίσουμε να δείχνουμε αλληλεγγύη. Αλλά κανείς δεν πρέπει περιμένει ότι θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να διαγράψουμε χρέη ή να σταματήσουμε τα τρέχοντα προγράμματα. Αυτό είναι τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά απλά αδύνατο για μια χώρα όπως η Φινλανδία, που και η ίδια αγωνίζεται την παρούσα στιγμή».

Ερωτηθείς, εάν αυτή η σκληρή στάση του σχεδιάστηκε για να κερδίσει την εύνοια του φινλανδικού εκλογικού σώματος στις επικείμενες εκλογές, ο κ Stubb απάντησε: «Ως πρωθυπουργός της Φινλανδίας, έχω μόνο ένα πράγμα στο μυαλό, τα συμφέροντα της Φινλανδίας».

Ο κ Stubb είπε, επίσης, ότι θα ήθελε η Ελλάδα να αποφύγει μια «βρώμικη έξοδο» από το πακέτο διάσωσης, και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί, για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους, να αποκλείσει το ενδεχόμενο της συνέχισης του προγράμματος, εάν είναι απαραίτητο, προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία».

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι «θα είμαστε σκληροί εάν οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση προκύψει ζητήσει αλλαγές στους όρους που έχουν τεθεί. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει επιστροφή για τα δάνεια ή για οποιαδήποτε από τα άλλα προγράμματα. Θα πρέπει να θυμόμαστε ξεκάθαρα ότι έχουν υπάρξει διευκολύνσεις επί των δανείων πολλές διαφορετικές χρονικές στιγμές».

Τέλος, ο κ. Stubb προέτρεψε την Ελλάδα να μην παραιτηθεί, λέγοντας ότι οι ελληνικές εκλογές δεν θα αλλάξουν την οικονομική πραγματικότητα. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά για να σώσει την οικονομία της και να συνεχίσει την πορεία της ανάπτυξης. Αλλά, όπως ακριβώς ισχύει για όλους μας η διαδικασία βρίσκεται στα μισά του δρόμου, και η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να ξεκινήσει και πάλι η ανάπτυξη.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή