Ποιοι είναι περισσότερο ευάλωτοι απέναντι στην κρίση πανικού;

Ποιοι είναι περισσότερο επιρρεπείς σε μια κρίση πανικού;
Shutterstock / Rudchenko Liliia

Ταχυκαρδία, εφίδρωση, τρόμος, δύσπνοια, αίσθημα πνιγμού, πόνος στο στήθος, ναυτία, ζάλη, μούδιασμα, ρίγη ή έξαψη, είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα και τα συναισθήματα που έχουν βιώσει όσοι έχουν περάσει μια κρίση πανικού. Η Ναταλία Κουτρούλη, Ψυχολόγος Υγείας, εξηγεί ποια χαρακτηριστικά έχουν εκείνοι που είναι περισσότερο ευάλωτοι απέναντι σε ένα επεισόδιο κρίσης πανικού.

Η διαταραχή πανικού, ανήκει στις αγχώδεις διαταραχές και αποτελείται από αιφνίδια, επαναλαμβανόμενα επεισόδια πανικού, κατά τη διάρκεια των οποίων το άτομο βιώνει έντονα σωματικά συμπτώματα και ανησυχεί ότι θα τρελαθεί ή ότι θα πάθει κάτι καταστροφικό για τη ζωή του.

Λόγω της δυσάρεστης σωματικής και ψυχολογικής κατάστασης που δημιουργούν τα επεισόδια αυτά, το άτομο ανησυχεί εξαιρετικά μήπως τα βιώσει πάλι και μήπως επηρεάσουν δυσμενώς την υγεία και τη ζωή του. Συχνά, η αγωνία του ατόμου ότι θα έχει πάλι κρίση πανικού, το αναγκάζει να αποφεύγει μέρη, όπως, μαγαζιά, σινεμά, ταξίδια, ή καταστάσεις, όπου δε νιώθει ασφάλεια και έτσι αναπτύσσει ταυτόχρονα αγοραφοβία.

Οι κρίσεις πανικού είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σε άτομα που διαχειρίζονται με άγχος τα προβλήματά τους, που έχουν εμφανίσει στο παρελθόν κάποια άλλη αγχώδη διαταραχή ή κατάθλιψη, σε άτομα που βίωσαν πρόσφατα κάποιο σημαντικό ψυχοτραυματικό γεγονός ή βρίσκονται σε μια περίοδο με έντονο στρες και πίεση στην καθημερινότητά τους. Φαίνεται να εμφανίζεται τόσο σε γυναίκες, όσο και σε άντρες και είναι πιο συχνή στα άτομα παραγωγικής ηλικίας (20-40 ετών). Οι δυσκολίες στην υγεία, την εργασία και τις διαπροσωπικές σχέσεις μοιάζει να επιδεινώνουν τα επεισόδια πανικού.