ΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/01/2015 11:44 EET | Updated 19/01/2015 12:51 EET

Πατέρας Σκαφτούρου: «Η μόνη σχέση που έχουμε με τις φυλακές είναι πως έχουμε εκεί τα παιδιά μας»

eurokinissi

Με τις απολογίες έξι εκ των 15 κατηγορουμένων για την εγκληματική οργάνωση που είχε ως «στρατηγείο» τις φυλακές Κορυδαλλού, προχώρησε η διαδικασία ενώπιον της ανακρίτριας Διαφθοράς, η οποία τους κάλεσε σε λογοδοσία για τη μεγάλη υπόθεση στην οποία μέχρι στιγμής είναι κατηγορούμενοι 37 άτομα.

Ένας εξ αυτών ήταν ο 70χρονος πατέρας του Γιάννη και του Δημήτρη Σκαφτούρου. Ο Γιάννης Σκαφτούρος, κρατούμενος στις φυλακές Δομοκού, θεωρείται από τις αρχές ως ένας από τους 3 «αρχηγούς» της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ο αδελφός του Δημήτρης είναι κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ο 70χρονος κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι είναι μέλος εγκληματικής οργάνωσης, υποστηρίζοντας πως τόσο ο ίδιος όσο και η 68χρονη σύζυγος του, επίσης κατηγορουμένη στην υπόθεση, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με όσα τους καταλογίζονται.

Ο πατέρας τού Γιάννη Σκαφτούρου φέρεται να υποστήριξε πως η μόνη σχέση του ίδιου και της γυναίκας του με τις φυλακές ήταν η «ατυχία τα παιδιά μας από τα 35 τους χρόνια να έχουν παραβατική συμπεριφορά και να τα επισκεπτόμαστε στις φυλακές για να τους πάμε τρόφιμα».

Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε επίσης οποιαδήποτε σχέση με χρήματα προερχόμενα από παράνομες πράξεις είτε του Παναγιώτη Βλαστού είτε του γιου του Γιάννη Σκαφτούρου:

«Είμαστε δυο γέροντες που μεγαλώσαμε, βόσκοντας αιγοπρόβατα, δυο παιδιά που τα παντρέψουμε και έχουμε από αυτά έξι εγγόνια. Έχουμε την ατυχία τώρα στα βαθιά μας γεράματα, και με επιβαρυμένη την υγεία μας, να βόσκουμε αιγοπρόβατα σε διάφορα βουνά, για να φροντίζουμε τα εγγόνια μας και τους κρατούμενους γιους μας».

Πρώτη απολογήθηκε, σήμερα, η πρώην σύζυγος του φερόμενου ως ενός εκ των τριών εγκεφάλων της οργάνωσης Παναγιώτη Βλαστού, η οποία αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή της σε παράνομες πράξεις.

Οι πρώτοι έξι από τους 15 συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μετά τις απολογίες τους. Ανακρίτρια και Εισαγγελέας επέβαλαν την επιβολή χρηματικής εγγύησης 50.000 ευρώ και τον όρο της απαγόρευσης εξόδου στην πρώην σύζυγο του Βλαστού, στο σπίτι της οποίας βρέθηκε ποσό 332 χιλιάδων ευρώ.

Οι υπόλοιποι πέντε κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν σήμερα, μεταξύ των οποίων και οι γονείς του Γιάννη Σκαφτούρου , αφέθηκαν ελεύθεροι με την επιβολή του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και την υποχρέωση εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

Σύμφωνα με την δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση του αποκαλούμενου κυκλώματος «νονών», η οργάνωση λειτουργούσε από τον Μάιο του 2011 με κανόνες «συνωμοτικότητας» και με πολλαπλά μέτρα «προστασίας» ώστε να μην αποκαλυφθεί στις Αρχές η δράση της.

Όπως φαίνεται να προκύπτει από τα στοιχεία που θα αξιολογήσει η Ανακρίτρια της υπόθεσης, η εγκληματική οργάνωση είχε σχέσεις με άτομα που έχουν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, «διατηρώντας με αυτούς αμφίδρομη σχέση βοήθειας, οργανώνοντας ακόμα και αποδράσεις από κοινού».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ