ΔΙΕΘΝΕΣ
22/01/2015 17:31 EET | Updated 22/01/2015 17:33 EET

Μαζικές διαδηλώσεις στο Πακιστάν κατά της Charlie Hebdo

ASSOCIATED PRESS
AP Photo/Fareed Khan

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε μια από τις μητροπόλεις του Πακιστάν, το Καράτσι κατά της γελοιογραφίας του Μωάμεθ στο πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας Charlie Hebdo.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση εναντίον της Charlie Hebdo που έχει πραγματοποιηθεί στο Πακιστάν μετά την επίθεση εναντίον των γραφείων της σατιρικής εφημερίδας στις 7 Ιανουαρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι.

«Κάτω η Charlie Hebdo, κάτω οι βλάσφημοι» ήταν ένα από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Σουνιτικού Τεχρίκ, ενός πολιτικοθρησκευτικού κινήματος.

Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ όπου αναγραφόταν το σύνθημα «θάνατος στους βλάσφημους», όπως άλλωστε επιτάσσει η πακιστανική νομοθεσία, που προβλέπει την επιβολή ακόμη και της θανατικής καταδίκης σε οποιονδήποτε «προσβάλλει» τον Μωάμεθ στην χώρα.

Ένας από τους διοργανωτές της κινητοποίησης, ο Σάρβατ Ετζάζ Κάντρι, απαίτησε το Πακιστάν να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις του με τη Γαλλία.

«Ο πρεσβευτής τους πρέπει να κηρυχθεί persona non grata και να απελαθεί από την χώρα» είπε.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στην Κουέτα όπου οι διαδηλωτές φώναζαν «Κρεμάστε τους βλάσφημους, δεν θα ανεχθούμε οποιονδήποτε γελοιοποιεί τον Προφήτη μας», αλλά και στη Λαχώρη, όπου περίπου 2.000 διαδηλωτές απαίτησαν «η Γαλλία να ζητήσει συγγνώμη».

Στο γειτονικό Αφγανιστάν, περίπου 50 άνθρωποι διαδήλωσαν κοντά στην πρεσβεία της Γαλλίας φωνάζοντας συνθήματα όπως «Γαλλία, είσαι ο διάβολος».

Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ