ΔΙΕΘΝΕΣ
22/01/2015 16:00 EET | Updated 22/01/2015 16:03 EET

Ρωσία εναντίον Πολωνίας για τα περί απελευθέρωσης του Άουσβιτς από Ουκρανούς αντί του Κόκκινου Στρατού

ASSOCIATED PRESS
Undated file photo shows the main gate of the Nazi concentration camp Auschwitz, in Poland, which was liberated by the Russians, in January 1945. Writing over the gate reads:

Την οργή της Μόσχας προκάλεσε πρόσφατη δήλωση του Πολωνού υπουργού Εξωτερικών, Γκρεγκόρ Σκετίνα, ο οποίος είπε σε συνέντευξή του σε πολωνικό ραδιόφωνο πως το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς- Μπιρκενάου απελευθερώθηκε από το «Πρώτο Ουκρανικό Μέτωπο» και όχι από τον Κόκκινο Στρατό.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου Itar-Tass, ο Βιτάλι Τσούρκιν, Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, «έδωσε μάθημα ιστορίας» στον Πολωνό ομόλογό του, «εξηγώντας» του ποιος απελευθέρωσε το στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Ειδικότερα, όταν ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών είχε ερωτηθεί γιατί δεν προσκλήθηκε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, στις εκδηλώσεις στα τέλη του Ιανουαρίου, απάντησε ότι ήταν οι ουκρανικές δυνάμεις που απελευθέρωσαν το στρατόπεδο. «Από τη στιγμή που οι Ουκρανοί στρατιώτες ήταν εκεί εκείνη την ημέρα του Ιανουαρίου...ήταν εκείνοι που άνοιξαν τις πύλες του στρατοπέδου» είπε ο Σκετίνα.

«Λεγόταν “Πρώτο Ουκρανικό Μέτωπο” επειδή είχαν μόλις απελευθερώσει την Ουκρανία από τους Ναζί, πριν φτάσουν στην Πολωνία μετά από δύσκολες πολεμικές επιχειρήσεις» είπε ο Τσούρκιν. «Όπως όλα τα άλλα τμήματα του σοβιετικού Κόκκινου Στρατού, υπήρχαν στρατιώτες πολλών σοβιετικών εθνικοτήτων- Ρώσοι, Ουκρανοί, Λευκορώσοι, Γεωργιανοί, Αρμένιοι, Αζέροι, άνθρωποι από την Κεντρική Ασία και πολλοί πολλοί άλλοι- πάνω από εκατό εθνοτικές ομάδες συνολικά. Αγαπητέ πρεσβευτά, παρακαλώ μεταφέρετε αυτό το δεδομένο στον υπουργό Εξωτερικών σας, ο οποίος έκανε μια μάλλον περίεργη δήλωση πάνω στο θέμα» δήλωσε ο Τσούρκιν σε συνδιάσκεψη στα κεντρικά των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας ότι «είμαι σίγουρος ότι δεν ήθελε να προσβάλει τόσους πολλούς ανθρώπους».

Σε σχόλιό του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι είναι σημαντικό να σέβεται κανείς τη μνήμη αυτών που απελευθέρωσαν την Ευρώπη και να σταματήσει να κοροϊδεύει την ιστορία.

«Είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι αξιωματούχος ενός επιπέδου τόσο υψηλού όσο ο Σκετίνα θα επεδείκνυε τέτοια άγνοια. Είναι κοινή γνώση ότι το Άουσβιτς απελευθερώθηκε από τον σοβιετικό Κόκκινο Στρατό, οι στρατιώτες του οποίου εκπροσωπούσαν όλες τις εθνικότητες και πολέμησαν με τον ίδιο ηρωισμό».