ΔΙΕΘΝΕΣ
28/01/2015 07:21 EET | Updated 28/01/2015 07:21 EET

Υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία ύψους δύο δισ. δολαρίων

ASSOCIATED PRESS
A man walks by a burned car and a piece of exploded Grad missile, outside an apartment building in Vostochniy district of Mariupol, Eastern Ukraine, Sunday, Jan. 25, 2015. Indiscriminate rocket fire slammed into a market, schools, homes and shops Saturday in Ukraine's southeastern city of Mariupol, killing at least 30 people, authorities said. The Ukrainian president called the blitz a terrorist attack and NATO and the U.S. demanded that Russia stop supporting the rebels. (AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία ύψους δύο δισεκατομμυρίων, υπό τη μορφή κυβερνητικών εγγυήσεων, παρέχουν οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, η σχετική συμφωνία υπεγράφη από την Ουκρανή υπουργό Οικονομικών, Ναταλί Τζαρέσκο και τον Αμερικανό ομόλογό της Τζέικομπ Τζόζεφ Λιου.

«Σήμερα οι ΗΠΑ και η Ουκρανία υπέγραψαν διακήρυξη συνεργασίας στον τομέα των εγγυήσεων δανείων. Οι ΗΠΑ παρέχουν στην Ουκρανία εγγυήσεις δανείων ύψους δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό θα επιτρέψει στην Ουκρανία να προχωρήσει πιο ενεργά με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει και να προσελκύσει ξένα δάνεια υπό πιο ευνοϊκές συνθήκες» δήλωσε η Τζαρέσκο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι ΗΠΑ σχεδίαζαν την παροχή της εν λόγω στήριξης στο πλαίσιο ενός ευρύτερου διεθνούς πακέτου για την αποφυγή της χρεοκοπίας. Σημειώνεται πως η οικονομία της χώρας έχει φτάσει σε δεινή θέση λόγω του εμφυλίου πολέμου που είναι σε εξέλιξη στα ανατολικά μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλορώσων αποσχιστών.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο με τίτλο «Save the new Ukraine» (Σώστε τη νέα Ουκρανία) στους New York Times, το οποίο υπογράφουν ο Τζορτζ Σόρος και ο Μπερνάρ-Ανρί Λεβί, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν αυξάνει τη στρατιωτική και οικονομική πίεση στην Ουκρανία, η οποία «θα αμυνθεί στρατιωτικά, αλλά χρειάζεται επειγόντως οικονομική στήριξη. Η άμεση ανάγκη είναι για 15 δισ. δολάρια. Αλλά για να διασφαλιστεί η επιβίωση της Ουκρανίας και να ενθαρρυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις, οι δυτικές δυνάμεις πρέπει να προβούν σε πολιτική δέσμευση για παροχή επιπλέον ποσών, ανάλογα με την έκταση της ρωσικής επίθεσης και την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων στην Ουκρανία».

Σε δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου Itar-Tass αναφέρεται ότι ο Σόρος έχει επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε διάφορα projects στην Ουκρανία και έχει επίσης παράσχει χρηματοδότηση σε έναν αριθμό ΜΚΟ, ενώ πρόσφατα πραγματοποίησε σειρά επισκέψεων στο Κίεβο, ο σκοπός των οποίων ήταν άγνωστος.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο, η Ουκρανία έχει εξελιχθεί σε ένα «δαπανηρό project» για τη Δύση, καθώς, βάσει των στοιχείων της κυβέρνησης, η χώρα έλαβε περίπου εννιά δισ. δολάρια σε ξένη οικονομική βοήθεια το 2014, ενώ μέσα στο έτος δεν αναμένονται νέοι επενδυτές.

Sponsored Post