ΔΙΕΘΝΕΣ
29/01/2015 10:02 EET | Updated 29/01/2015 10:03 EET

Ολάντ προς Τουρκία: «Σπάστε τα ταμπού» για τη γενοκτονία των Αρμενίων

ASSOCIATED PRESS
Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ (φωτογραφία αρχείου)

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, κάλεσε την Τουρκία να πραγματοποιήσει βήματα προς την αλήθεια πίσω από τη γενοκτονία των Αρμενίων πριν από έναν αιώνα, δηλώνοντας ότι «είναι ώρα να σπάσουν τα ταμπού».

«Η προσπάθεια προς την κατεύθυνση της αλήθειας πρέπει να συνεχιστεί και είμαι πεπεισμένος ότι αυτό το έτος εκατονταετηρίδας θα “δει” νέες χειρονομίες, νέα βήματα στον δρόμο προς την αναγνώριση» δήλωσε ο Ολάντ σε δείπνο με αρμενικές οργανώσεις στο Παρίσι, όπως μεταδίδει η Hurriyet Daily News.

Η γενοκτονία των Αρμενίων, γνωστή επίσης ως «αρμενικό Ολοκαύτωμα» ή «Μετζ Γιεγκέρν» (Մեծ Եղեռն στα αρμενικά, «Μεγάλο Έγκλημα»), ήταν η συστηματική εξόντωση της αρμενικής μειονότητας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ως ημερομηνία έναρξης θεωρείται η 24η Απριλίου 1915, ημέρα κατά την οποία οι οθωμανικές αρχές συγκέντρωσαν και συνέλαβαν περίπου 250 Αρμένιους διανοούμενους και ηγέτες κοινοτήτων στην Κωνσταντινούπολη. Η γενοκτονία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και μετά το τέλος του, και είχε αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 1,5 εκατ. ανθρώπων. Εφαρμόστηκε σε δύο φάσεις: την θανάτωση του ανδρικού πληθυσμού μέσω σφαγών και καταναγκαστικών έργων, και την μαζική ώθηση γυναικόπαιδων, ηλικιωμένων και αρρώστων σε μακρές «πορείες θανάτου» με προορισμό τη Συριακή Έρημο.

Η Τουρκία αρνείται τον όρο «γενοκτονία», ακόμα και αν έχει αναγνωριστεί επισήμως ως τέτοια από 23 χώρες ανά τον κόσμο.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα στον μήνα δήλωσε ότι θα «αντιτεθεί ενεργά» μια εκστρατεία η οποία έχει στόχο την άσκηση πίεση προς την Τουρκία για την αναγνώριση της γενοκτονίας, αν και έναν χρόνο πριν απηύθυνε άνευ προηγουμένου συλλυπητήρια- κάτι σχετικά με το οποίο ο Γάλλος πρόεδρος σχολίασε πως «δεν μπορεί να σταματήσει εκεί».

«Είναι ώρα να σπάσουν τα ταμπού και τα δύο έθνη, η Αρμενία και η Τουρκία, να κάνουν μια νέα αρχή» πρόσθεσε.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post