Κύπελλο περιόδου: Η νέα εναλλακτική για τις δύσκολες μέρες του μήνα έρχεται από την Αμερική

Κύπελλο περιόδου: Η νέα εναλλακτική για τις δύσκολες μέρες του μήνα έρχεται από την Αμερική
Raquel Camacho Gómez

Η Μαριάν Φλας, μία 32χρονη από το Κολοράντο, υπέφερε από φαγούρα στην ευαίσθητη περιοχή, ξηρότητα και μολύνσεις, κάθε φορά που είχε περίοδο, κάτι για το οποίο κατηγορούσε τα ταμπόν και τις σερβιέτες. Είχε βαρεθεί να αγοράζει το ένα φάρμακο μετά το άλλο, μέχρι που ανακάλυψε το κύπελλο περιόδου.

«Για πολλά χρόνια, υπέφερα από τις παρενέργειες της χρήσης ταμπόν και σερβιετών, επειδή δεν γνώριζα ότι έχω και άλλη επιλογή», έγραψε η Φλας σε email που έστειλε στην The Huffington Post. «Όχι μόνο έχω λιγότερα σκουπίδια, αλλά είναι ό,τι πρέπει για κάθε γυναίκα που δεν αντέχει τα ταμπόν και τις σερβιέτες».

Η Σάρα Ώστιν, μία 25χρονη από τη Φλώριντα, αναφέρει κι εκείνη ότι τα κύπελλα περιόδου είναι πολύ πιο εύκολα στη χρήση σε σχέση με τα ταμπόν και τις σερβιέτες και επιτέλους ανακουφίστηκε από την ξηρότητα κόλπου και την δυσοσμία.

«Τα ταμπόν και οι σερβιέτες, έχουν μία άσχημη μυρωδιά, μετά από λίγο, κάτι που δεν έχω δει με το κύπελλο περιόδου», έγραψε η Ώστιν σε email που έστειλε στην Huffington Post US.

Ενώ στην Ευρώπη και την Αμερική, οι περισσότερες γυναίκες χρησιμοποιούν σερβιέτες ή ταμπόν, υπάρχει μία μικρή ομάδα που έχει στραφεί στη νέα τάση που ονομάζεται κύπελλο περιόδου ή εμμηνορροϊκό κύπελλο.

Για όσες δεν είναι ακόμα εξοικειωμένες με το κύπελλο, τα κύπελλα περιόδου φτιάχνονται από μη τοξικά, μη απορροφητικά και ευέλικτα υλικά όπως η σιλικόνη και τοποθετούνται στον κόλπο ώστε να συλλέξουν τη ροή της περιόδου. Μπορούν να αντέξουν μέχρι και 10 χρόνια, είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον σε σχέση με τα βαμβακερά ή συνθετικά προϊόντα μίας χρήσης και στην Ελλάδα κοστίζουν περίπου 30 ευρώ.

Η Μπεθ Κροφτ, μία 38χρονη φωτογράφος και δασκάλα γιόγκα, που μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στο Λονδίνο και το Σαν Χουάν της Νικαράγουα, λέει ότι ένας λόγος που αγαπάει το κύπελλο περιόδου είναι ότι μπορεί να το αφήσει στη θέση του μέχρι και 12 ώρες, κάτι πολύ βοηθητικό όταν επισκέπτεται μέρη που οι δημόσιες τουαλέτες δεν αποτελούν επιλογή. Η Κροφτ άρχισε να χρησιμοποιεί το κύπελλο πριν από 8 χρόνια, όταν έμεινε στην Ινδία για ένα μήνα. Μετά το ταξίδι της, συνέχισε να το χρησιμοποιεί και όπως αναφέρει η ίδια, το θετικό αντίκτυπο που έχει η χρήση του στο περιβάλλον είναι ένα από τα πιο σημαντικά επιχειρήματα για να το δοκιμάσει κανείς.

«Επειδή έχω έντονη οικολογική συνείδηση, με ενοχλούσε πάντοτε το πόσα προϊόντα καταναλώνουμε οι γυναίκες εκείνες “τις μέρες του μήνα”, οπότε ήταν για εμένα μία αποκάλυψη», έγραψε η Κροφτ στην HuffPost. «Μου πήρε λίγο χρόνο στην αρχή για να το συνηθίσω, αλλά είναι, αναμφίβολα, μία από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις και γι' αυτό ενθαρρύνω την οικογένεια μου και τις φίλες μου να κάνουν αυτή την αλλαγή».

Αυτή η συσκευή βελτιώνει, επίσης, και τις ζωές των γυναικών στις αναπτυσσόμενες χώρες, μιας και η σύνθεσή του από σιλικόνη βοηθά τα φτωχά κορίτσια στην ανατολική Αφρική, αλλά και σε άλλες περιοχές να αντιμετωπίσουν την περίοδό τους. Χωρίς αυτά τα κύπελλα, καταλήγουν να χρησιμοποιούν εφημερίδες, φύλλα από δέντρα, κουρέλια ή ακόμα και λάσπη προκειμένου να απορροφήσουν το αίμα, γεγονός που τις κάνει επιρρεπείς σε μολύνσεις αλλά και τις δυσκολεύει ακόμα και να πάνε σχολείο.

Τα κύπελλα περιόδου έχουν και άλλα πλεονεκτήματα. Μερικές γυναίκες υποστηρίζουν ότι με την χρήση τους έχουν σταματήσει και οι πόνοι της περιόδου. Άλλες αποφεύγουν να χρησιμοποιούν ταμπόν, λόγω του κινδύνου να πάθουν τοξικό σοκ, μία σπάνια αλλά πολύ σοβαρή ασθένεια που προκύπτει όταν συγκεντρώνεται το βακτήριο Staphylococcus aureus στο αίμα. Αντίθετα τα κύπελλα περιόδου είναι φτιαγμένα από σιλικόνη και δημιουργεί ένα αεροστεγές περιβάλλον που δεν επιτρέπει στα βακτήρια να αναπτυχθούν.

Παρ' ολ' αυτά, τα κύπελλα δεν τα προτιμούν όλες οι γυναίκες, αφού πολλές δεν έχουν μπορέσει να προσαρμοστούν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Κίμπερλι- Αν Τάλμπερτ που το βρήκε δύσκολο να το τοποθετήσει και λίγο άβολο.

«Το να βγάλεις όπως και να πετάξεις το περιεχόμενο ήταν δύσκολο και τα έκανα μαντάρα», αναφέρει η Τάλμπερτ που έχει αποφασίσει να μείνει πιστή στις σερβιέτες.

Και δεν είναι η μόνη γυναίκα που αντιμετώπισε λίγε «διαρροές» μέχρι να βρει τον τρόπο να τοποθετεί το κύπελλο περιόδου με σωστό τρόπο. Όταν είναι η ώρα να αδειάσετε το κύπελλο, η γυναίκα χύνει το περιεχόμενο μέσα στην τουαλέτα, πλένει το κύπελλο στον νεροχύτη με ζεστό νερό και σαπούνι και το επανατοποθετεί. Εάν δεν μπορεί να πλύνει το κύπελλο, μπορεί απλά να το αδειάσει και να το σκουπίσει. Είναι μία διαδικασία που πρέπει να την μάθει κανείς γιατί λόγω ότι το κύπελλο απλά συλλέγει και δεν απορροφά, οποιαδήποτε «διαρροή» μπορεί να μοιάζει με μακελειό!

Ευρώπη και Αμερική, φαίνεται να έχουν «αγκαλιάσει» το κύπελλο της περιόδου, μιας ήδη πωλείται σε φαρμακεία αλλά και διαδικυτακά, ενώ μπορείτε να το βρείτε και στην Ελλάδα.

Είναι τελικά, αυτή η νέα τάση στην έμμηνο ρύση που θα λύσει τα χέρια των γυναικών και βοηθήσει και το περιβάλλον; Το μέλλον θα δείξει!

Αυτό το άρθρο/blog βασίστηκε στο κείμενο Why Some Women Are Giving Up Tampons For Good που δημοσιεύτηκε στην Huffington Post Αμερικής.