Αλέξης Τσίπρας: Πρώτα η συνάντηση με Γιούνκερ και μετά το όνομα Προέδρου

Αλέξης Τσίπρας: Πρώτα η συνάντηση με Γιούνκερ και μετά το όνομα Προέδρου
Eurokinissi

Τέλος της εβδομάδας θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το όνομα του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Πριν από την ανακοίνωση θα έχει ολοκληρωθεί η εν εξελίξει περιοδεία του πρωθυπουργού στην Ευρώπη, και κυρίως η συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλoντ Γιούνκερ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γιούνκερ έχει αυξημένο «λόγο» στην περίπτωση που προταθεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς θα πρέπει να αντικατασταθεί η θέση του Έλληνα επιτρόπου στην Ε.Ε.

Τα ερωτήματα είναι πολλά:

  • Ποιος θα πάει στη θέση του Δ. Αβραμόπουλου; Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι ο επικρατέστερος, αλλά ως ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει ασκήσει δριμεία κριτική στον πρόεδρο της Κομισιόν. Παράλληλα ακούγεται και το όνομα του Γιάννη Μηλιού.
  • Θα μπορέσει να πάρει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο νέος Έλληνας επίτροπος, ο οποίος για πρώτη φορά στην ιστορία των Ευρωπαϊκών θεσμών θα προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Αριστερά; Ένας επίτροπος από την Ευρωπαϊκή Αριστερά θα πάρει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Δεξιάς για τα θέματα μετανάστευσης;
  • Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα αλλάξει χαρτοφυλάκιο στο νέο επίτροπο που θα ορίσει η Ελλάδα, ενδεχομένως περιορίζοντας τις αρμοδιότητές του;

Σημειώνεται ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δέχεται ήδη πιέσεις από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που του επισημαίνει ότι χάνει μία θέση Επιτρόπου στην Κομισιόν.

Δημοφιλή