ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/02/2015 05:54 EET | Updated 05/02/2015 05:54 EET

Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την εποπτεία της Τρόικας δηλώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ

DANIEL ROLAND via Getty Images
Peter Praet, Member of the Executive Board of the European Central Bank (ECB) addresses the audience during a press conference at the signing of the T2S Framework Agreement in Frankfurt am Main, central Germany, on May 8, 2012. AFP PHOTO / DANIEL ROLAND (Photo credit should read DANIEL ROLAND/AFP/GettyImages)

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Les Echos, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Πέτερ Πράετ δηλώνει τη δυσαρέσκεια της Κεντρικής Τράπεζας, με το καθεστώς της εποπτείας της Ελλάδας από την Τρόικα.

«Η ΕΚΤ υποχρεώθηκε να αναλάβει ένα ρόλο, που ασκεί πολύ μεγάλη πίεση στον οργανισμό. Εμείς αναλάβαμε τις ευθύνες μας για να μπορέσει να λειτουργήσει η νομισματική μας πολιτική. Ουσιαστικά ανταποκριθήκαμε σε μια έκτακτη ανάγκη, η Ευρώπη δεν διέθετε θεσμούς και όργανα τότε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είμαστε ικανοποιημένοι με την υπάρχουσα κατάσταση» λέει ο Πέτερ Πράετ.

Ερωτηθείς για τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση, ο Πράετ ξεκαθαρίζει ότι η ΕΚΤ δεν έχει αναμειγχθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της: «Η ΕΚΤ συνεχίζει να διατηρεί ελληνικά ομόλογα, που αγοράστηκαν στη δευτερογενή αγορά για να βελτιώσουμε τη νομισματική πολιτική. Ωστόσο οι προϋποθέσεις πρόσβασης στη ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι σαφείς. Εάν δεν πληρούνται πλέον οι προϋποθέσεις, η ΕΚΤ πρέπει να πράξει ανάλογα».