ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12/02/2015 10:25 EET | Updated 12/02/2015 20:09 EET

Σύνοδος Κορυφής. Ο Τσίπρας για πρώτη φορά αντιμέτωπος με τη Μέρκελ

EMMANUEL DUNAND via Getty Images
Greek Prime Minister Alexis Tsipras arrives ahead of the European Council Summit at the European Union (EU) Headquarters in Brussels on February 12, 2015. AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)

Ραντεβού τη Δευτέρα (στη συνεδρίαση του Eurogroup) έδωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για το θέμα της Ελλάδας, ενώ οι περισσότεροι στις δηλώσεις τους ήταν εξαιρετικά λακωνικοί αναφορικά με τις συζητήσεις που έλαβαν χώρα στη Σύνοδο. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι «χρειαζόμαστε μια συμφωνία για την Ελλάδα την Δευτέρα», σημειώνοντας επίσης ότι κάποια μέτρα μπορούν να αντικατασταθούν αν είναι ισοδύναμης απόδοσης. Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι «το ελληνικό πρόγραμμα ισχύει και πρέπει να επεκταθεί».

Αντίθετα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη Συνέντευξη Τύπου -στην οποία είχαν προσέλθει και οι περισσότεροι δημοσιογράφοι, τόνισε ότι αποκλειστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων ήταν η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα. Τις τελευταίες ώρες διακινήθηκαν σενάρια κρίσης και χρεωκοπίας σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδεχόταν και δεν υπέγραφε την παράταση του μνημονίου, επεσήμανε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Δεν υπογράψαμε και καμία καταστροφή δεν επήλθε. Η Ελλάδα έχει καθαρές θέσεις, τις υπερασπίζεται και πείθει. Δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται».

«Πολλοί έλεγαν ότι η Ελλάδα ήταν απομονωμένη. Δεν αισθάνθηκα έτσι απόψε. Πολλοί πήραν τον λόγο και ζήτησαν κατανόηση για τις Ελληνικές θέσεις», είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «σήμερα φεύγουμε έχοντας κάνει σημαντικά βήματα, ωστόσο δεν καλύψαμε όλη την απόσταση. Επεσήμανε και ο ίδιος ότι οι σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν τη Δευτέρα.

Τι έγινε στη Σύνοδο

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επιδιωκόμενη συμφωνία με τους δανειστές και τις μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζει στο εσωτερικό της χώρας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας βρήκε στήριξη από αρκετούς ξένους ηγέτες μεταξύ των οποίων ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και ο Καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν. Κατά των ελληνικών θέσεων τάχθηκε ανοικτά ο Ισπανός πρωθυπουργός κ. Ραχόι. Μάλιστα, όπως παραδέχτηκε και ο Αλέξης Τσίπρας στη Συνέντευξη Τύπου, ο κ. Ραχόι ήταν ανήσυχος στη Σύνοδο Κορυφής αλλά δεν υπάρχει λόγος να εξωτερικεύει κανείς τα εσωτερικά του προβλήματα.

Συμφωνία Τσίπρα - Ντάισελμπλουμ για διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο

Στο πλαίσιο της Συνόδου, επετεύχθη συμφωνία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ για εντατικές διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, με στόχο να προετοιμάσουν τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, την προσεχή Δευτέρα.

Δύο τεχνικές ομάδες εργασίας, μία ελληνική και μία που θα εκπροσωπεί τους δανειστές, θα διαπραγματευθούν άμεσα το περιεχόμενο μιας νέας συμφωνίας και παράλληλα θα προετοιμάσουν -αν υπάρξει συμφωνία- και το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Αυξάνεται το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 5,6 δισ. ευρώ

Ένα πρώτο θετικό μήνυμα της ημέρας είχε έρθει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ανακοίνωσε πως αποφάσισε να αυξήσει το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, κατά 5,6 δισ. ευρώ.

Η απόφαση ελήφθη, σύμφωνα με τη Reuters, με τηλεδιάσκεψη των αξιωματούχων της ΕΚΤ και όπως επισημαίνεται η Ελλάδα έλαβε το ποσό που αιτήθηκε. Το Δ.Σ. της ΕΚΤ θα συνεδριάσει πάλι στις 18 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε πως κάλυψε η HuffPost Greece λεπτό προς λεπτό τη Σύνοδο Κορυφής σε μορφή LiveBlog