ΕΙΔΗΣΕΙΣ
17/02/2015 12:21 EET | Updated 17/02/2015 12:21 EET

Εφαρμογή για να δανείζεστε από τους...φίλους σας και όχι από τις τράπεζες

Bloomberg via Getty Images
Eugene Aono, a spokesperson for BMEX bitcoin exchange, scans a quick response (QR) code with a smartphone while demonstrating usage of the company's Robocoin-branded automated teller machine (ATM) at The Pink Cow restaurant and bar in Tokyo, Japan, on Wednesday, June 18, 2014. Bitcoin, proposed by an anonymous programmer or programmers in 2008, has drawn entrepreneurs and retailers looking to popularize it as a low-cost alternative to established payment systems, supplanting credit cards to international wire transfers. Photographer: Yuriko Nakao/Bloomberg via Getty Images

Το να δανείζεται κανείς χρήματα από φίλους ή/ και συγγενείς αναμφισβήτητα μπορεί να οδηγήσει σε περίπλοκες και όχι ιδιαίτερα ευχάριστες καταστάσεις – ωστόσο πολλοί θεωρούν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να είναι προτιμότερο από το να έχει να κάνει με τράπεζες ή τοκογλύφους.

Σε αυτούς απευθύνεται το Puddle: μία νέα εφαρμογή/ υπηρεσία, η οποία δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να δανείζεται χρήματα από τον κοινωνικό του περίγυρο- το κοινωνικό του «δίκτυο» αντί μέσω «παραδοσιακών» οδών (τράπεζες, πιστωτικές κάρτες κτλ).

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Wired, η βασική αρχή είναι εύκολη: ο χρήστης βάζει λεφτά σε ένα ψηφιακό «κύπελλο» και αποκτά τη δυνατότητα να αντλήσει από αυτό τα πενταπλάσια (για παράδειγμα, εάν βάλει 10 δολάρια, έχει «γραμμή πίστωσης» μέχρι 50 δολαρίων, που μπορεί να τραβήξει όποτε θέλει). Η αποπληρωμή των δανείων γίνεται σε μηνιαίες δόσεις, διαρκείας τριών ή έξι μηνών, χωρίς τόκο πέρα από ένα στάνταρ ποσό για κάθε μήνα (εξαρτάται από το μέγεθος του δανείου).

Αυτού του είδους η δημιουργία ενός «ταμείου»/ «αποθεματικού» από μια κοινότητα δεν είναι κάτι καινούριο: στην ουσία αυτά τα συστήματα υπάρχουν σχεδόν από τότε που δημιουργήθηκαν τα χρήματα, και λειτουργούν ως «διαπροσωπικές» τράπεζες, όπου η πίστωση βασίζεται στην εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών της κοινότητας. Όπως εξηγεί στο Wired ένας εκ των δημιουργών του, ο Σκάιλαρ Γούντγουορντ (οι άλλοι δύο είναι οι Ματ Φλάνερι και Ζαν Κλοντ Ροντρίγκεζ Φερέρα Μάσονς) η πρόκληση ήταν η προσαρμογή αυτού του «offline» συστήματος στα σύγχρονα online δεδομένα. Η χρήση του Ίντερνετ για αυτόν τον σκοπό συνεπάγεται πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες, ενώ υπάρχει πάντα και ο δισταγμός όσον αφορά στο κατά πόσο μπορεί κάποιος να εμπιστευτεί κάποιον τον οποίο γνωρίζει μόνο μέσω ενός ψηφιακού προφίλ. Για αυτό και ενσωματώθηκαν στην εφαρμογή στοιχεία κοινωνικής δικτύωσης, στα πρότυπα του Facebook και του Reddit, με συστήματα «ανταμοιβής» της «καλής συμπεριφοράς».

Το Puddle παρουσιάζεται ως αυτορυθμιζόμενο – και βάσει των σχεδιαστών του, η αρχή πάνω στην οποία βασίζεται φαίνεται να λειτουργεί, καθώς η υπηρεσία (που ήταν σε φάση δοκιμών για δύο χρόνια) έχει βαθμό αποπληρωμής της τάξης του 98%.