ΔΙΕΘΝΕΣ
25/02/2015 11:46 EET | Updated 25/02/2015 11:46 EET

Ο Πούτιν απειλεί ότι αν η Ουκρανία δεν πληρώσει, χωρίς φυσικό αέριο θα μείνει και η Ευρώπη

Sasha Mordovets via Getty Images
MOSCOW, RUSSIA - FEBRUARY 24: Russian President Vladimir Putin speaks during a meeting of State Council Presidium at the Novo Ogaryovo State Residence on February,24 2015 outside of Moscow, Russia. Putin recently said on Russian TV that a war with Ukraine would be apocalyptic scenario, but probably never happen. (Photo by Sasha Mordovets/Getty Images)

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία θα σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, αν το Κίεβο δεν πληρώσει.

«Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ένα πρόβλημα» στη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, συμπληρώνοντας πως ελπίζει ότι η κατάσταση δεν θα φθάσει σ' αυτό το σημείο.

Νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ είχε δηλώσει πως η Ρωσία δεν περιμένει ότι η διένεξη με το Κίεβο για τις πληρωμές θα οδηγήσει σε διακοπή των ευρωπαϊκών προμηθειών φυσικού αερίου και πως αναμένει ότι η Ουκρανία θα καταβάλει σύντομα την επόμενη πληρωμή.

Εξάλλου σε επιστολή του προς τον επικεφαλής της κρατικής ουκρανικής εταιρείας ενέργειας, της Naftogaz, ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom δηλώνει πως η Ουκρανία έχει προθεσμία μόνο τρεις ημέρες για να προπληρώσει για το φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ είπε στο Κίεβο πως, αν δεν υπάρξει προπληρωμή, η Ρωσία θα σταματήσει να εξάγει φυσικό αέριο στην Ουκρανία. Θα ήταν η δεύτερη τέτοια διακοπή από τον Ιούνιο.

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης πως η άρνηση του Κιέβου να προμηθεύσει με φυσικό αέριο τις περιοχές των αυτονομιστών στις ουκρανικές επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ «έχει οσμή γενοκτονίας».

Από την πλευρά τους, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν, με νέες δηλώσεις τους, προειδοποιούν πως η Ευρώπη είναι έτοιμη να επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία αν κριθεί απαραίτητο, μολονότι η καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα ότι η υφιστάμενη κατάπαυση του πυρός θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κάνουμε πραγματικότητα αυτή την ακτίδα φωτός», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον Σουηδό πρωθυπουργό, αναφερόμενη στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του Μινσκ. «Θα μπορούσε να είναι ένα πρώτο βήμα, έστω κι αν εφαρμόζεται με πολύ αργούς ρυθμούς».

Η Μέρκελ πρόσθεσε πως εστάλη ένα πολύ σημαντικό σήμα στη Ρωσία ότι η ΕΕ κατάφερε να διατηρήσει μια ενιαία στάση.