ΔΙΕΘΝΕΣ
25/02/2015 05:54 EET | Updated 25/02/2015 05:55 EET

132 τζιχαντιστές νεκροί σε μάχες με Κούρδους μαχητές στη Συρία

ASSOCIATED PRESS
In this Thursday Jan. 29, 2015 photo, a Kurdish peshmerga fighter looks towards the city of Sinjar from behind sand bags in northern Iraq. Peshmerga fighters representing the lawful authorities of Iraqi Kurdistan fume against what they see as the recklessness of their allies in militias drawn from neighboring Syria and Turkey making progress painful and raising doubts about whether these groups can work together. At stake is ownership of Sinjar, the town that once was home to many of Iraq’s Yazidi religious minority. (AP Photo/Bram Janssen)

Τουλάχιστον 132 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν σκοτωθεί από το Σάββατο σε μάχες με κούρδους πολιτοφύλακες που υποστηρίζονται από τον διεθνή συνασπισμό, οι αεροπορικές δυνάμεις του οποίου πλήττουν θέσεις της οργάνωσης στην επαρχία Χασάκα της βορειοανατολικής Συρίας, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG, κουρδική πολιτοφυλακή) που εξεδίωξαν τους τζιχαντιστές από το Κομπάνι τον περασμένο μήνα με τη βοήθεια των αεροπορικών επιδρομών, ανέκτησαν τον έλεγχο 70 χωριών κατά την επιχείρησή τους.

Η βορειοανατολική αυτή γωνία της Συρίας έχει στρατηγική σημασία στη μάχη κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους γιατί το έδαφός της στη συρο-ιρακινή μεθόριο ελέγχεται τις δυνάμεις των τζιχαντιστών στο Ιράκ.

Παράλληλα οι ΗΠΑ καταδίκασαν την απαγωγή δεκάδων Ασσυρίων χριστιανών από το ΙΚ και ζήτησαν την άμεση απελευθέρωσή τους.

Οι τζιχαντιστές επιτέθηκαν χθες σε δύο χριστιανικά χωριά που τελούν υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία και απήγαγαν 90 κατοίκους. Πρέπει να είναι η πρώτη φορά που το ΙΚ απάγει έναν τόσο μεγάλο αριθμό χριστιανών στη Συρία. Στο γειτονικό Ιράκ η σουνιτική εξτρεμιστική οργάνωση έχει απαγάγει χιλιάδες στρατιώτες και μέλη μειονοτήτων, κυρίως της μειονότητας των Γεζίντι.

«Οι τζιχαντιστές επιτέθηκαν στα δύο χωριά για να εκδικηθούν τους Κούρδους, οι οποίοι πραγματοποίησαν πριν από τέσσερις ημέρες επιχείρηση, με την υποστήριξη του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού, για να ανακτήσουν χωριά στα περίχωρα της πόλης Ταλ Χαμίς, που βρίσκεται επίσης στην επαρχία Χασάκα», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

«Το γεγονός ότι το ΙΚ στοχοθετεί μια θρησκευτική μειονότητα μαρτυρά μια ακόμη φορά την ωμή και απάνθρωπη στάση του απέναντι σε όλους όσοι δεν συμφωνούν με τους διχαστικούς στόχους του και τις τοξικές πεποιθήσεις του. Το ΙΚ συνεχίζει να διαπράττει το απόλυτο κακό σε βάρος αθώων όλων των θρησκευμάτων και η πλειοψηφία των θυμάτων είναι μουσουλμάνοι», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζεν Πσάκι.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)