Τα χειροποίητα ξύλινα γυαλιά από την Σύρο που κάνουν το γύρο του κόσμου

Τα χειροποίητα ξύλινα γυαλιά από την Σύρο που κάνουν το γύρο του κόσμου
zylo

Ο Περικλής και η Ελένη, οι εμπνευστές των Zylo Eyewear, ένα πρωινό είχαν την ιδέα να φτιάξουν γυαλιά από ξύλο. Έπειτα από πολλές δοκιμές και υπομονή, κατάφεραν να κάνουν αυτή την ιδέα πραγματικότητα και να δημιουργήσουν την πρώτη σειρά από χειροποίητα γυαλιά ηλίου. Μπορεί όλα αυτά να ξεκίνησαν στη Σύρο, το 2013, αλλά σήμερα τα Zylo Eyewear, έχουν ταξιδέψει σε 11 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Πώς προέκυψε η έμπνευση των γυαλιών από ξύλο;

Το ξύλο για εμάς δεν ήταν κάτι καινούριο. Ασχολούμασταν με ξύλινες κατασκευές πολύ καιρό πριν φτιάξουμε ξύλινα γυαλιά. Σχεδιάζαμε και κατασκευάζαμε από καρέκλες μέχρι αλατοπίπερα και οτιδήποτε άλλο μας περνούσε από το μυαλό. Μας αρέσει πολύ η επαφή με το ξύλο, η ζεστασιά που προσδίδει καθώς και η μυρωδιά του. Θεωρούμε πως είναι ένα υλικό με το όποιο μπορείς να έρθεις πολύ κοντά και να δημιουργήσεις μαζί του. Η ιδέα προήλθε από μια απλή πρωινή σκέψη, την οποία όμως εξετάσαμε σοβαρά. Το πρώτο μας μέλημα ήταν να δούμε αν η ιδέα αυτή όντως ήταν εφαρμόσιμη. Επιστρατεύοντας όλες μας τις γνώσεις και τις τεχνικές μας ικανότητες καταλήξαμε στην πρώτη φυσική αποτύπωση της. Μέσα σε λίγες μέρες και μετά από πολλές δοκιμές είχαμε φτάσει μπροστά στην πρώτη σειρά γυαλιών.

Πότε τελικά ξεκινήσατε το επαγγελματικό σας εγχείρημα;

Ξεκινήσαμε το επαγγελματικό μας εγχείρημα τα 2013, έπειτα από πολλούς μήνες προεργασίας και μελετών. Θέλουμε να δούμε τη Ζylo Eyewear να προοδεύει και να μεγαλώνει με υγεία. Θέλουμε να γίνει αυτό που πάντα ονειρευόμασταν και σας διαβεβαιώνουμε πως δε σταματάμε ποτέ να ονειρευόμαστε. Όσο για τα επόμενα βήματά μας, αυτά ήδη έχουν αρχίσει να δρομολογούνται και να παίρνουν ξεκάθαρη μορφή.

Πείτε μας λίγο ποια είναι η διαδικασία για την κατασκευή κάθε ζευγαριού;

Το ξύλο είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ζει μαζί μας κι αλλάζει με το χρόνο. Έτσι επιλέξαμε, να μην χρησιμοποιήσουμε χημικά προϊόντα στο τελικό στάδιο του φινιρίσματος. Παρασκευάζουμε οι ίδιοι κηραλοιφή με βάση το λευκό κερί μέλισσας και το παρθένο ελαιόλαδο. Ένα φυσικό μίγμα, το οποίο αγκαλιάζει το σκελετό, χαρίζοντάς του μερική αδιαβροχοποίηση, ενώ παράλληλα τονίζει τους φυσικούς χρωματισμούς του. Η κατασκευή είναι απαιτητική και αργή από την φύση της. Το ξύλο θέλει το χρόνο του για να διαμορφωθεί και να ξεκουραστεί. Οι κόλλες είναι το σημείο όπου απαιτείται η μεγαλύτερη υπομονή και τα φινιρίσματα το σημείο που απαιτεί επιμονή και προσοχή. Στα τελικά στάδια χρειάζεται περισσότερη φροντίδα. Κάπως έτσι θα περιγράφαμε την διαδικασία παραγωγής και έτσι θα συνεχίσουμε να την αντιμετωπίζουμε. Πιστεύουμε πως τα ξύλινα γυαλιά ηλίου, δεν είναι ένα εκλεκτικό αντικείμενο, αλλά ένα τεχνούργημα που προέρχεται από τη σύζευξη της καλής τεχνικής, της προσοχής και της φροντίδας τόσο για τα υλικά σου όσο και για το τελικό δημιούργημα. Κι αυτό είναι κάτι που όλοι πρέπει να είναι σε θέση να χαίρονται.

Πόσο πιο δύσκολο είναι να έχει κάποιος μία επιχείρηση στη Σύρο και όχι στην Αθήνα;

Δυσκολίες υπήρχαν και θα υπάρχουν, το ζήτημα είναι πως τις αντιμετωπίζεις. Η Σύρος μας βοηθάει στο να έχουμε καθαρό μυαλό και να μην αναλωνόμαστε με την καθημερινότητα. Ο κόσμος εδώ έχει τον χρόνο και την θέληση να σε ακούσει και να σε βοηθήσει και δεν βλέπει με καχυποψία τις κινήσεις και τις προσπάθειες σου. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε ήταν κυρίως οικονομικές. Για τις δοκιμές μας χρειαστήκαμε ένα αρκετά μεγάλο ποσό, το οποίο δεν διαθέταμε. Ακόμη μια δυσκολία ήταν η επιλογή των πρώτων υλών για τους πειραματισμούς μας και τις δοκιμές μας. Στην αρχή δεν είχαμε άμεση πρόσβαση με το υλικό και έπρεπε να μελετήσουμε πολύ ώστε να μην γίνει άσκοπη εξάντληση των οικονομικών μας πόρων. Η συγκεκριμένη δυσκολία όμως μας έδωσε γνώσεις για την ορθή του χρήση και την πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του.

Περιμένατε τόσο μεγάλη ανταπόκριση;

Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την μέχρι τώρα πορεία μας στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Κατασκευαστές ξύλινων γυαλιών υπάρχουν αρκετοί αλλά κυρίως στο εξωτερικό και νομίζουμε ότι όσο περνάει ο καιρός θα εμφανίζονται όλο και περισσότεροι μιας και τα ξύλινα γυαλιά πλέον αρχίζουν και μπαίνουν για τα καλά στην ζωή μας. Όμως, στο θέμα της ποιότητας και της άψογης εφαρμογής δεν έχουμε βασικούς ανταγωνιστές. Η ποιότητα είναι κάτι που δεν διαπραγματευόμαστε, γι αυτό και δίνουμε εγγύηση εφόρους ζωής στους σκελετούς μας και είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί αυτό αρχίζει και βγαίνει προς τα έξω.

Σε ποιες χώρες μπορεί να βρει αυτή τη στιγμή τα γυαλιά Zylo;

Έχουμε στείλει γυαλιά σε Αμερική, Καναδά, Αγγλία, Γαλλία, Ντουμπάι, Κατάρ, Νέα Ζηλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Κύπρο και σε κάποιες χώρες ακόμα και έχουμε πάρει πολύ θετικά σχόλια. Σταθερή συνεργασία με το εξωτερικό έχουμε με ένα κατάστημα στην Αυστραλία. Στην Ελλάδα μπορεί κάποιος να μας βρει σε αρκετά καταστήματα οπτικών και fashion stores. Οι συνεργασίες μας ανανεώνονται συνεχώς, οπότε περισσότερες πληροφορίες μπορεί να βρει κάποιος στο site μας.