ΔΙΕΘΝΕΣ
01/03/2015 16:09 EET | Updated 01/03/2015 16:09 EET

Το Ισραήλ ξεκίνησε στρατιωτικά γυμνάσια στη Δυτική Όχθη

Anadolu Agency via Getty Images
RAMALLAH WEST BANK - FEBRUARY 28: Israeli Security Forces use tear gas and plastic bullets against Palestinians group, includes mostly students from Birzeit University during the clashes after the demonstration staged to support Palestinian prisoners arrested by Israel, near the Israeli Ofer Prison in Ramallah, West Bank on February 28, 2015. (Photo by Shadi Hatem/Anadolu Agency/Getty Images)

Δεκαέξι ημέρες πριν τις ισραηλινές εκλογές, ο στρατός του Ισραήλ ανακοινώνει ότι κινητοποίησε περίπου 13.000 στρατιωτικούς για μια απροειδοποίητη άσκηση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στα πρώτα τέτοια στρατιωτικά γυμνάσια τα τελευταία τρία χρόνια.

Μια λακωνική ανακοίνωση του στρατού αναφέρει ότι ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ Γκάντι Άιζενκοτ διέταξε μια «αιφνιδιαστική άσκηση της Κεντρικής Διοίκησης», η οποία είναι αρμόδια για τα εδάφη που είχαν καταληφθεί στον πόλεμο του 1967 και οι Παλαιστίνιοι θέλουν να εντάξουν στο μελλοντικό τους κράτος.

Εικόνες από τα γυμνάσια που μαγνητοσκόπησε και μετέδωσε ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός απεικονίζουν στρατιώτες με τεθωρακισμένα οχήματα να ασκούνται στην παροχή φροντίδας σε τραυματίες σε ένα πεδίο μάχης.

Η ανακοίνωση για τη διεξαγωγή των γυμνασίων σημειώθηκε την ημέρα που Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να τερματιστεί η διμερής συνεργασία με το Ισραήλ για θέματα ασφαλείας, εξαιτίας της πρόσφατης απόφασης της ισραηλινής κυβέρνησης να αναστείλει τη μεταφορά των εσόδων από τη φορολογία στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Ερωτηθείσα σχετικά με τη χρονική στιγμή η οποία επελέγη για τη διεξαγωγή των στρατιωτικών γυμνασίων, μια εκπρόσωπος των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων είπε ότι «δεν συνδέεται κατ' ανάγκην με κάτι συγκεκριμένο». Η πιο πρόσφατη τέτοια ισραηλινή άσκηση είχε γίνει στη Δυτική Όχθη το 2012 και τέτοια γυμνάσια «γίνονται από καιρού εις καιρόν», υποστήριξε η ίδια.

Η ηγετική ομάδα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, που αποτελείται από 110 μέλη, αναμένεται να συνεδριάσει αργότερα εντός της εβδομάδας για να εξετάσει τις προτάσεις να ανασταλεί η συνεργασία με το Ισραήλ όσον αφορά θέματα ασφαλείας στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

«Θα ληφθούν αποφάσεις σε ό,τι αφορά όλο το φάσμα των σχέσεων με το Ισραήλ», δήλωσε ο Μαχμούντ Αλ Αλούλ, ανώτερο στέλεχος του κινήματος Φάταχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Οι εντάσεις κλιμακώνονται μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ τον περασμένο Απρίλιο, και τον πόλεμο στη Γάζα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Αναλυτές συχνά διερωτώνται εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να ξεσπάσει μια νέα παλαιστινιακή εξέγερση.

Τον περασμένο μήνα οι αρχές του Ισραήλ ανέστειλαν την μεταβίβαση των ζωτικής σημασίας φορολογικών εσόδων στην Παλαιστινιακή Αρχή, αντιδρώντας στο γεγονός ότι οι Παλαιστίνιοι εντάχθηκαν σε διεθνείς οργανισμούς, όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Βάσει της συμφωνίας διμερούς συνεργασίας στο πεδίο της ασφάλειας που είχε ανανεωθεί έπειτα από μια παλαιστινιακή εξέγερση πριν από μια δεκαετία, οι Παλαιστίνιοι έχουν αναλάβει την αστυνόμευση στα εδάφη τους, συμπεριλαμβανομένων των συλλήψεων υπόπτων για εγκλήματα και ένοπλη δράση εναντίον του Ισραήλ.

Ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο Άιζενκοτ, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας τον περασμένο μήνα, διέταξε να γίνουν τα γυμνάσια για να ελέγξει το επίπεδο ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ.

Σύμφωνα με το Ισραηλινό Ραδιόφωνο μια μη κατονομασθείσα πηγή προσκείμενη στις ένοπλες δυνάμεις είπε ότι η άσκηση αυτή είναι αιφνιδιαστική, θα είναι «ασυνήθιστη σε μέγεθος» και σε αυτή θα λάβουν επίσης μέρος η Πολεμική Αεροπορία και οι υπηρεσίες πληροφοριών.