Σαφής ο Ντράγκι, καθησυχαστικό το Μαξίμου εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας

Σαφής ο Ντράγκι, καθησυχαστικό το Μαξίμου εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι
ASSOCIATED PRESS

Καθησυχαστικό ήταν το Μαξίμου σχετικά με τις ανακοινώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, την Πέμπτη, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι δεν δημιουργείται κάποιο επιπρόσθετο πρόβλημα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την υλοποίηση της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Πλέον, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο Eurogroup της Δευτέρας όσον αφορά στο ζήτημα της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Ντράγκι, σε συνέντευξη Τύπου στη Λευκωσία, απέκλεισε το ενδεχόμενο, στην παρούσα φάση, η Τράπεζα να δεχθεί εκ νέου ως collateral τα ελληνικά ομόλογα για την άντληση ρευστότητας. O επικεφαλής της ΕΚΤ επικαλέστηκε την Συνθήκη της ΕΕ και συγκεκριμένα το άρθρο 123 για την νομισματική χρηματοδότηση. «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δανείσει την Ελλάδα 100 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα, ποσό που έφτασε από 50 στα 100 τους τελευταίους δύο μήνες και που αντιστοιχεί στο 68% του ΑΕΠ της χώρας, το ψηλότερο σε ολόκληρη την ευρωζώνη», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι. Όσον αφορά την αγορά ελληνικών ομολόγων, είπε ότι η ΕΚΤ είναι η πρώτη που εύχεται να μπορεί να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις, δηλαδή ότι υπάρχει μια επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης της χώρας σύντομα.

Ο κ. Ντράγκι είπε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες, σημειώνοντας παράλληλα ότι το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να διατηρηθεί η φερεγγυότητα και η ευρωστία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η ΕΚΤ, ανέφερε, είναι η πρώτη που επιθυμεί την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης προς την ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Γι' αυτό, υπέδειξε, πρέπει να γίνει γρήγορα επιτυχώς η αναθεώρηση.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ διευκρίνισε ότι η ΕΚΤ αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα. «Το πρόγραμμα αγορών δεν προβλέπει την αγορά ιδιωτικών ομολόγων. Μπορούμε μόνο να αγοράσουμε επενδυτικά ομόλογα, τα οποία, όμως, είναι κάτω από το κατώφλι. 'Αρα, πρέπει να γίνει κάποια επανεκκίνηση. Και τρίτο, υπάρχει το όριο του 33% ανά εκδότη ομολόγων. Μόλις η Ελλάδα αποπληρώσει τα ομόλογα τον Ιούνιο ή τον Αύγουστο, τότε θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε την εξαίρεση η οποία έχει αρθεί και θα μπορούμε να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα μέσω του νέου προγράμματος».

Στο μεταξύ, το πρωί της Παρασκευής αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, η οποία ήταν να γίνει το βράδυ της Πέμπτης, προκειμένου να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για τις δυνατότητες χρηματοδότησης που έχει το τραπεζικό σύστημα, μέσω του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA). Σημειώνεται ότι από την ΕΚΤ δόθηκε πράσινο φως για την επέκταση του ορίου χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος προς τις ελληνικές τράπεζες - ωστόσο εγκρίθηκε αύξηση του ELA κατά μόλις 500 εκατ. ευρώ. Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα εκτιμάται ότι προσεγγίζει στην παρούσα φάση τα 100 δισ. ευρώ.

«Καμπανάκι» από Ρέγκλινγκ

Από πλευράς του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, επεσήμανε τον κίνδυνο τα νέα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση να πνίξουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας, βυθίζοντάς την στα ελλείμματα.

Ο κ. Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί την Παρασκευή στη Handelsblatt, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να συλλέξει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και επιπλήττει κορυφαία στελέχη της για «απρόσεκτες παρατηρήσεις».

«Μπορεί να υπάρχει έλλειμμα» αυτό το έτος, επειδή τα φορολογικά έσοδα μειώνονται, ενώ οι μεταρρυθμίσεις που έχουν εξαγγελθεί από τη νέα κυβέρνηση θα αυξήσουν τις κρατικές δαπάνες, είπε ο κ. Ρέγκλινγκ.«Εάν η κυβέρνηση αυξήσει τον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις, θα οδηγήσει στην αύξηση του κόστους εργασίας και των δημοσίων δαπανών», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ESM, συμπληρώνοντας ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα, που θεωρήθηκε βέβαιο, τώρα απομακρύνεται».

Σημειώνεται ότι την άποψη ότι η Ελλάδα για πολύ καιρό ακόμη δεν θα έχει ξεπεράσει την κρίση και ότι ο προβληματισμός του χρέους θα απασχολεί ακόμη αρκετές γενιές, εξέφρασαν δύο από τους πλέον διακεκριμένους οικονομολόγους του γερμανόφωνου χώρου, ο Γερμανός Χανς-Βέρνερ Ζιν, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου και ο Αυστριακός Στέφαν Σούλμαιστερ, επί σειρά ετών ηγετικό στέλεχος του Αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, στη διάρκεια δημόσιας συζήτησής τους στο 14ο Διεθνές Συνέδριο Επενδυτών στη Βιέννη.

Στο καθ΄αυτό ζήτημα του χρέους οι δύο οικονομολόγοι είχαν αντίθετες απόψεις, με τον μεν Χανς-Βέρνερ Ζιν να επιρρίπτει την ευθύνη στους Έλληνες και να ζητά για επανειλημμένη φορά έξοδο από το ευρώ, τον δε Στέφαν Σούλμαιστερ να κατηγορεί τη Γερμανία ότι παραβίασε τους κανόνες μετά την καθιέρωση του ευρώ, προκαλώντας με τον τρόπο αυτό μια ανισορροπία στην Ευρώπη.

Δημοφιλή