ΕΙΔΗΣΕΙΣ
11/03/2015 14:52 EET | Updated 11/03/2015 14:52 EET

Αντιδρούν Παπαδημούλης -Τσίμερ σε δημοσιεύματα περί σύνταξης έκθεσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για ένα πιθανό "Grexit"

Bloomberg via Getty Images
Dimitris Papadimoulis, vice president of the European Parliament, speaks during the Economist's 10th Cyprus Summit in Nicosia, Cyprus, on Tuesday, Nov. 4, 2014. Cyprus could benefit from strong bank stress test results and positive economic signs to pull ole bailout exit and make a full return to the bond market, Finance Minister Harris Georgiades said in Oct. Photographer: Andrew Caballero-Reynolds/Bloomberg via Getty Images

Σκοπιμότητες πίσω από δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο τα οποία εμφανίζουν τον ΓΓ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ζητά αυθαίρετα τη σύνταξη έκθεσης σχετικά με τις πιθανές συνέπειες ενός “Grexit”, βλέπουν ο αντιπρόεδρος της ΕΚ και η πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Europolitics ο Γ.Γ Κλάους Βέλε εμφανίζεται να είχε ζητήσει την σύνταξη σχετικής έκθεσης τον Φεβρουάριο, κατά τη συνεδρίαση των γενικών διευθυντών της Επιτροπής, ωστόσο τελικά δεν εκπονήθηκε μετά από παρέμβαση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. Συγκεκριμένα ο Μάρτιν Σούλτς μόλις πληροφορήθηκε τί συνέβαινε ζήτησε να σταματήσουν οι διαδικασίες και δήλωσε πως δεν είναι δουλειά του ΕΚ να ετοιμάζει τέτοιες εκθέσεις.

Πάντως, Παπαδημούλης και Τσίμερ απευθύνουν κοινή επιστολή στον πρόεδρο του ΕΚ, Μάρτιν Σούλτς, σχετικά με τα δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο και το θέμα που φέρεται να έθεσε ο ΓΓ του ΕΚ και τονίζουν:

“Ενώ χαιρετίζουμε την απόρριψη από τον εκπρόσωπο του ΕΚ αυτών των ισχυρισμών, εξακολουθούμε να έχουμε την πεποίθηση ότι τέτοιες αποκαλύψεις στον ευρωπαϊκό Τύπο είναι πολύ σοβαρές και αποκαλύπτουν τα πολιτικά παιχνίδια που παίζουν συγκεκριμένοι κύκλοι ενάντια τόσο στην Ελλάδα όσο και τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Έχουμε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με αυτό το θέμα και ως εκ τούτου, σας παρακαλούμε, κύριε Πρόεδρε, να μεριμνήσετε για την άμεση και πλήρη διερεύνηση αυτού του ευαίσθητου θέματος. Αυτή η έρευνα θα πρέπει να ολοκληρωθεί παρουσιάζοντας συγκεκριμένες προτάσεις, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι προτεραιότητες της έρευνας και των μελετών ορίζονται από τους ίδιους τους πολιτικούς.

Τέτοιες ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο το ρόλο της πολιτικής εξουσίας στον καθορισμό των καθηκόντων των θεσμικών οργάνων και δεν είναι συμβατές με τον ουδέτερο ρόλο της διοίκησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”.