ΔΙΕΘΝΕΣ
16/03/2015 11:19 EET

Εκλογές στο Ισραήλ: Προς ήττα οδεύει ο Νετανιάχου – Προβάδισμα στην κεντροαριστερά

MENAHEM KAHANA via Getty Images
An Israeli soldier casts his vote at the Urim army base in the south of Israel near the border with the Gaza strip on March 15, 2015. Israeli soldiers started voting two days ahead of the March 17 general elections. There are 25 lists contesting the polls but under Israel's complex electoral system, the task of forming a new government does not automatically fall to the party that wins the largest number of votes. The winner will be the one who can succeed in cobbling together a coalition comman

Ήττα για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου προδιαγράφεται στην αυριανή εκλογική αναμέτρηση καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα τεσσάρων εδρών στην κεντροαριστερή Σιωνιστική Ένωση της οποίας ηγείται ο Ισαάκ Χέρτσογκ, έναντι του κόμματος του Νετανιάχου, Λικούντ.

Τις δύο δημοσκοπήσεις έδωσαν στη δημοσιότητα το Σαββατοκύριακο τα ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα του Ισραήλ, το Channel 10 και το Channel 2.

Στη δημοσκόπηση του Channel 10, το Λικούντ εξασφαλίζει 20 έδρες έναντι 24 εδρών για τη Σιωνιστική Ένωση, ενώ στη δημοσκόπηση του Channel 2, το Λικούντ εξασφαλίζει 22 έδρες έναντι 26 της Σιωνιστικής Ένωσης.

Τα αποτελέσματα αυτά επαληθεύουν εκείνα άλλων δύο δημοσκοπήσεων που δημοσιεύτηκαν νωρίτερα χθες, σύμφωνα με τις οποίες η Σιωνιστική Ένωση καταγράφει προβάδισμα 4 εδρών έναντι του κυβερνώντος κόμματος.

Επίσης την περασμένη Παρασκευή σε ακόμη δύο δημοσκοπήσεις η Σιωνιστική Ένωση καταγράψει προβάδισμα τεσσάρων εδρών έναντι του Λικούντ, ενώ η Κοινή Αραβική Λίστα κατατάσσεται τρίτη εξασφαλίζοντας 13 έδρες.

Το κεντρώο «Υπάρχει Μέλλον» (Yesh Atid) εξασφαλίζει 12 έδρες, σύμφωνα πάντα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι εάν η Σιωνιστική Ένωση, προηγηθεί με 2 ή 3 έδρες, δεν αποκλείεται το σενάριο, ο Νετανιάχου να επιδιώξει κυβερνητικές συμμαχίες με κόμματα της δεξιάς και ακροδεξιάς.

Εάν η διαφορά, υπερβεί τις τέσσερις έδρες τότε ο Ισαάκ Χέρτσογκ, θα είναι εκείνος που θα πάρει από τον πρόεδρο εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, στις εκλογές αυτές οι Ισραηλινοί πολίτες βάζουν δεύτερο το ζήτημα της ασφάλειας ως γνώμονα για το τι θα ψηφίσουν, αφού το φλέγον ζήτημα είναι η κοινωνική και οικονομική πολιτική.

Ωστόσο ο Νετανιάχου, ο οποίος ήταν αυτός που προκήρυξε πρόωρες εκλογές τον Δεκέμβριο με την απόφασή του να αποπέμψει τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης που ήταν αντίθετοι σε πολιτικές του, έχει στηρίξει την προεκλογική του εκστρατεία σε ζητήματα ασφαλείας του κράτους του Ισραήλ.

Από την πλευρά του ο Ισαάκ Χέρτσοκ, ο επικεφαλής της Σιωνιστικής Ένωσης, της κεντρώας συμμαχίας του Εργατικού κόμματος και του Κινήματος (Hatnuah) της Τζίπι Λίβνι, υποστηρίζει την ειρήνευση με τους Παλαιστίνιους.

Τόσο ο ίδιος όσο και η Λίβνι εκφράζονται υπέρ δύο ανεξάρτητων κρατών.

Ο 55χρονος δικηγόρος, προέρχεται από οικογένεια πολιτικών, είναι εγγονός του αρχιραββίνου του Ισραήλ, έχει συμμετάσχει σε διάφορες υπουργικές θέσεις στο παρελθόν και είναι ιδιαίτερα επικριτικός στην μέχρι σήμερα οικονομική πολιτική του Νετανιάχου, υποστηρίζοντας πως ο πρωθυπουργός έριξε το βιωτικό επίπεδο του ισραηλινού λαού.

Η Λίβνι, η οποία επίσης προέρχεται από οικογένεια γνωστών πολιτικών αποπέμφθηκε ως υπουργός Δικαιοσύνης τον Δεκέμβριο, έχει συμφωνήσει με τον Χέρτσογκ να μοιράσουν χρονικά την πρωθυπουργία.

Ακόμη ένας υποψήφιος είναι ο Γιαΐρ Λαπίντ, ηγέτης του κεντρώου «Υπάρχει Μέλλον» (Yesh Atid).

Ο Λαπίντ, γεννημένος το 1963, είναι ένας χαρισματικός δημοσιογράφος, σύμφωνα με το BBC, ο οποίος ήλθε στο πολιτικό προσκήνιο το 2013 όταν ο συνδυασμός του έγινε το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στην ισραηλινή Κνεσέτ. Αποπέμφθηκε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών τον Δεκέμβριο.

Σε ρόλο ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων στο Ισραήλ εκτιμάται ότι θα αναδειχθεί ο αριστερός, Άραβας, ο 41χρονος δικηγόρος από τη Χάιφα, Αϊμάν Οντέχ.

Ο Οντέχ, ο επικεφαλής της Κοινής Αραβικής Λίστας, ενός συνδυασμού τριών εθνικιστικών και ισλαμιστικών κομμάτων, παρουσιάζει ως προτεραιότητά του την ανατροπή της κυβέρνησης Νετανιάχου και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξει έναν κεντροαριστερό συνασπισμό, χωρίς όμως να συμμετάσχει στην κυβέρνηση από σεβασμό για τους Παλαιστίνιους που βρίσκονται υπό ισραηλινή κατοχή.

Σημειώνεται πως οι αραβο-ισραηλινοί αποτελούν το 20% των οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων στο Ισραήλ.