ΕΙΔΗΣΕΙΣ
17/03/2015 08:29 EET | Updated 17/03/2015 08:30 EET

Πενταμερή για την Ελλάδα ζητά ο Αλέξης Τσίπρας

ASSOCIATED PRESS
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras addresses the media at the European Commission headquarters in Brussels Friday, March 13, 2015. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Σε περίοδο έντονων διεθνών ζυμώσεων εισέρχεται η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας. Υπό το κλίμα που δημιουργεί η έντονη αμερικάνικη παρέμβαση (της υφυπουργού Εξωτερικών και της οικονομικής συμβούλου του προέδρου Ομπάμα) σε Αθήνα, Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να αποφευχθεί το “Graccident” ο πρωθυπουργός συναντά Μέρκελ, Πούτιν και ετοιμάζεται για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για αλλαγή τακτικής. Στο πλαίσιο αυτό δεν θα θέσει επίσημα το ελληνικό ζήτημα στην Σύνοδο Κορυφής, όπως έχει προειδοποιήσει αρκετές φορές. Για την εξέλιξη αυτή ήδη φέρεται να έχει ενημερωθεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει πενταμερή διάσκεψη για την Ελλάδα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Συγκεκριμένα ζητάει να υπάρξει συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ, τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Μάριο Ντράγκι. Κατόπιν αυτών ο Αλ. Τσίπρας εντός της Συνόδου θα «περιοριστεί» σε διμερείς επαφές δημιουργώντας καλό κλίμα και παρέχοντας διαβεβαιώσεις στους εταίρους.

Όσον αφορά την επίσκεψη στη Μόσχα και την συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα πραγματοποιηθεί στις 8 Απριλίου. Η συνάντηση θα γινόταν στις 9 Μαΐου με αφορμή τις εκδηλώσεις στη Μόσχα για τα 70χρονα της αντιφασιστικής νίκης των λαών, αλλά η ελληνική κυβέρνηση επεδίωξε την επίσπευση της συνάντησης.

Λίγη ώρα αργότερα επικοινώνησε και η γερμανική καγκελαρία ζητώντας να μιλήσει η Άνγκελα Μέρκελ με τον Αλ. Τσίπρα. Στην συνομιλία που έγινε χθες το απόγευμα η γερμανική πλευρά πρότεινε να διεξαχθεί η συνάντηση Μέρκελ – Τσίπρα στο Βερολίνο.

Στο πλαίσιο του «εξευμενισμού» των εταίρων ο πρωθυπουργός έχει αποστείλει επιστολές στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Εκεί επισημαίνει ότι ουσιαστικά έχουν εμποδιστεί από τους θεσμούς (δηλαδή τους εταίρους) οι ελληνικές προσπάθειες να προωθηθούν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, την ώρα που λαμβάνονται μέτρα στραγγαλισμού της ελληνικής οικονομίας.

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι το ελληνικό ζήτημα πρακτικά θα συζητηθεί στην συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την Ανγκ. Μέρκελ στο Βερολίνο.

Αυτό που ουσιαστικά ζητά η Ελλάδα είναι να δοθεί η πολιτική εντολή ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παράσχει χρηματοδοτικές διευκολύνσεις, όπως είναι η απόδοση των τόκων από τα ελληνικά ομόλογα (σχεδόν 1,9 δις) που βάση της συμφωνίας θα έπρεπε ήδη να έχουν δοθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, όμως η ΕΚΤ μονομερώς ανακοίνωσε ότι έχει δώσει τα χρήματα στις άλλες κεντρικές τράπεζες.

Sponsoed post