ΔΙΕΘΝΕΣ
24/03/2015 15:19 EET | Updated 24/03/2015 15:20 EET

Τα «Λιονταράκια του Χαλιφάτου»: Στρατολόγηση 400 παιδιών από το Ισλαμικό Κράτος από τον Ιανουάριο

YouTube
Απόσπασμα από το βίντεο εκτέλεσης ομήρου του Ισλαμικού Κράτους από ανήλικο

Τουλάχιστον 400 παιδιά στη Συρία στρατολόγησε τους τελευταίους τρεις μήνες το Ισλαμικό Κράτος, υποβάλλοντάς τα σε στρατιωτική εκπαίδευση και πλύση εγκεφάλου, κατήγγειλε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την εν λόγω μη κυβερνητική οργάνωση, τα «Λιονταράκια του Χαλιφάτου», όλα τους ηλικίας κάτω των18 ετών, στρατολογήθηκαν κοντά σε σχολεία, τεμένη και σε δημόσιους χώρους όπου το Ισλαμικό Κράτος διαπράττει δολοφονίες και επιβάλλει σκληρές τιμωρίες στον τοπικό πληθυσμό.

Σε βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε λογαριασμούς που πρόσκεινται στο Ισλαμικό Κράτος σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, απεικονίζονται παιδιά ηλικίας 8 ετών να κάνουν εφόδους κραδαίνοντας τουφέκια, να πυροβολούν και να μετακινούνται έρποντας σε θαμνώδεις εκτάσεις.

Στα βίντεο καταγράφονται επίσης παιδιά ενώ κάθονται σε ένα στρογγυλό τραπέζι να μελετάνε θρησκευτικά κείμενα.

«Μόλις φθάσουν στην ηλικία των 15 ετών, αυτά τα παιδιά έχουν την επιλογή να γίνουν αληθινοί μαχητές και να πληρώνονται» επισήμανε ο διευθυντής του OSDH, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

«Χρησιμοποιούν τα παιδιά διότι είναι εύκολο να τα υποβάλουν σε πλύση εγκεφάλου. Μπορούν να τα πλάσουν, (να τα μετατρέψουν) σε ο,τιδήποτε θελήσουν, τα εμποδίζουν από το να πηγαίνουν σχολείο, τα στέλνουν στα σχολεία του Ισλαμικού Κράτους» σημείωσε ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Το Ισλαμικό Κράτος έχει την τάση να προσελκύει τα παιδιά προσφέροντάς τους χρήματα και όπλα» προσέθεσε ο ίδιος υπογραμμίζοντας ότι τα παιδιά δεν εξαναγκάζονται να συμμετάσχουν σε μάχες, όμως το κάνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς δεν πηγαίνουν σχολείο και δεν εργάζονται.

Τα παιδιά στρατιώτες χρησιμοποιούνται συχνά σε σημεία ελέγχου ή για να συγκεντρώσουν πληροφορίες σε περιοχές που δεν τελούν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, καθώς τα παιδιά περνούν τις περισσότερες φορές απαρατήρητα, σύμφωνα με τον Ραχμάν.

Ωστόσο άλλα παιδιά στρατολογούνται για περισσότερο βίαιους στόχους.

Ένα βίντεο που δημοσίευσε το Ισλαμικό Κράτος το Μάρτιο δείχνει ένα παιδί μόλις 12 ετών να πυροβολεί επανειλημμένα εναντίον ενός ομήρου.

Σύμφωνα με τον Ραχμάν, η τζιχαντιστική οργάνωση έχει ήδη χρησιμοποιήσει 10 παιδιά ως βομβιστές-καμικάζι στη Συρία και έχει συγκεντρώσει όλα τα «τάγματα» που έχουν συγκροτηθεί από παιδιά στρατιώτες.

«Πρόκειται για εκμετάλλευση και για πλύση εγκεφάλου» τόνισε ο Ραχμάν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)