ΕΙΔΗΣΕΙΣ
24/03/2015 19:29 EET | Updated 24/03/2015 19:29 EET

Συνομιλίες Λαβρόφ στην Κούβα σχετικά με την άρση του αμερικανικού εμπάργκο

ASSOCIATED PRESS
Russian Foreign Minister Sergey Lavrov meets with counterpart from Georgia's breakaway region of Abkhazia Vyacheslav Chirikba in Moscow, Russia, Wednesday, March 11, 2015. (AP Photo/Ivan Sekretarev)

Επίσκεψη εργασίας στην Κούβα πραγματοποίησε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και όπως έγινε γνωστό το θέμα που κυριάρχησε με την ηγεσία της Κούβας ήταν οι ενέργειες της Αβάνας και της Μόσχας απέναντι στο αμερικανικό εμπάργκο.

Ο στόχος αυτής της επίσκεψης-αστραπή ήταν «να συζητηθούν περιφερειακά και διεθνή θέματα αλλά επίσης και να συντονίσουμε τις ενέργειές μας αναφορικά με το εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κούβα από το 1962», είπε ο Λαβρόφ μιλώντας στην κρατική τηλεόραση μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κουβανό αντιπρόεδρο Ρικάρντο Καμπρίσας.

Ο Καμπρίσας χαιρέτισε από την πλευρά του τη «στήριξη» που έχει προσφέρει η Ρωσία στη χώρα του στο θέμα του εμπάργκο.

Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη μέλους της ρωσικής κυβέρνησης στην Κούβα μετά την ανακοίνωση, τον περασμένο Δεκέμβριο, της ιστορικής προσέγγισης της Αβάνας με την Ουάσινγκτον, μετά από 53 χρόνια.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο στη ρωσική τηλεόραση ο Λαβρόφ τόνισε ότι «είναι πεπεισμένος ότι τίποτα δεν απειλεί τις στενές στρατηγικές σχέσεις» της Ρωσίας με την Κούβα.

Η Μόσχα και η Αβάνα ήταν πολύ στενοί σύμμαχοι επί τρεις δεκαετίες, μέχρι την κατάρρευση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η επίσκεψη στην Αβάνα ήταν ο πρώτος σταθμός στην περιοδεία του Λαβρόφ στη Λατινική Αμερική. Τις επόμενες ημέρες θα βρεθεί στην Κολομβία, τη Νικαράγουα και τη Γουατεμάλα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)