ΔΙΕΘΝΕΣ
30/03/2015 04:07 EEST | Updated 30/03/2015 04:07 EEST

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις στη Λωζάννη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

BRENDAN SMIALOWSKI via Getty Images
US Secretary of State John Kerry (L) and Chinese Foreign Minister Wang Yi (R) wait before the start of a meeting at the Beau Rivage Palace Hotel on March 29, 2015 in Lausanne, Switzerland, during Iran nuclear talks. The US and Chinese officials met while in Switzerland for negotiations on Iran's nuclear program. AFP PHOTO / POOL / BRENDAN SMIALOWSKI (Photo credit should read BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Getty Images)

Στη Λωζάννη της Ελβετίας συναντώνται σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών που απαρτίζουν την ομάδα 5+1 (ΗΠΑ,Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία), προκειμένου να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Η διορία για την επίτευξη συμφωνίας είναι η 31η Μαρτίου.

Στόχος της συμφωνίας είναι να αποτρέψουν το Ιράν για τουλάχιστον ένα χρόνο από το να παράξει αρκετό πυρηνικό καύσιμο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ενός πυρηνικού όπλου.

Τα δύο μέρη έχουν διερευνήσει διάφορες συμβιβαστικές λύσεις που αφορούν στον αριθμό των συσκευών φυγοκέντρισης που χρησιμοποιούνται για τον εμπλουτισμό ουρανίου που το Ιράν δηλώνει πως χρειάζεται για ενεργειακούς και άλλους λόγους, αρνούμενο ωστόσο ότι σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει για στρατιωτικούς σκοπούς.

Αν και έχει σημειωθεί πρόοδος στις μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με πόσο χρονικό διάστημα το Ιράν θα βρίσκεται υπό το καθεστώς των κυρώσεων αλλά και το πόσο σύντομα οι κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί θα αρθούν.

Όλοι ελπίζουν πως το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης θα οριστεί το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα βασιστούν οι συνομιλίες που θα αφορούν το τεχνικό σκέλος των συνομιλιών.

Μέχρι στιγμής όπως μεταδίδει το BBC οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ρωσία και η Κίνα, επιθυμούν αναστολή των πιο εξειδικευμένων πυρηνικών εργασιών της Τεχεράνη για διάρκεια που θα υπερβαίνει τα 10 έτη.

Ωστόσο η ιρανική πλευρά αντιδρά λέγοντας πως 15 χρόνια είναι πάρα πολλά χωρίς όμως να αποκλείει μια χρονική περίοδο 10 ετών.

Όσον αφορά στον αριθμό των μηχανών φυγοκέντρησης το Ιράν έχει δεχθεί να τις μειώσει σε 6.500 με 7.500.

Οι συνομιλίες που θα ολοκληρωθούν την Τρίτη μπορεί να καταλήξουν σε αδιέξοδο και ότι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα να καταρρεύσει, προειδοποιεί, σύμφωνα με το Reuters, ένας δυτικός αξιωματούχος που έχει γνώση των συνομιλιών, ενώ ένας Αμερικανός αξιωματούχος που επίσης δεν κατονομάζεται σχολίασε πως οι διαπραγματευτές προσπαθούν για να καταλήξουν σε ένα κείμενο «κατανόησης», αντί για μια επίσημη συμφωνία, που θα διαμορφώσει τη βάση για μια πιο ουσιαστική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και ζητήματα τεχνική φύσεως και θα οριστικοποιηθεί στις 30 Ιουνίου.