ΕΙΔΗΣΕΙΣ
01/04/2015 12:49 EEST

«Στρεβλή» η αντίληψη Καμμένου για το Αιγαίο, σχολιάζει το Τουρκικό ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις του ΥΕΘΑ

Anadolu Agency via Getty Images
ISTANBUL, TURKEY - APRIL 01: A Turkish flag hangs during the funeral ceremony of Turkish prosecutor Mehmet Selim Kiraz, who was shot and critically wounded in an eight-hour hostage situation at an Istanbul courthouse Tuesday has died at the hospital, is held at Istanbul courthouse on April 01, 2015. Mehmet Selim Kiraz, 46, had been handling the case of Berkin Elvan, the boy who was critically injured during 2013's Gezi Park protests and died in March 2014 after falling into a coma for 269 days. (Photo by Salih Zeki Fazlioglu/Anadolu Agency/Getty Images)

Αντιδράσεις στην κυβέρνηση της Τουρκίας προκαλεί η δήλωση του ΥΕΘΑ, Πάνου Καμμένου πως το Αιγαίο είναι ελληνική θάλασσα.

Όπως σχολίασε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς «η δήλωση του Έλληνα Υπουργού, είχαν αρνητική απήχηση στον Τύπο», και τόνισε πως «η στρεβλή αυτή αντίληψη, που βρίσκεται στη βάση όλων των προβλημάτων στο Αιγαίο, βλάπτει τις προσπάθειες που γίνονται για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών και τη διευθέτηση των προβλημάτων στο Αιγαίο».

Συνέχισε λέγοντας πως η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει «τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της» στο Αιγαίο, εξηγώντα πως «η προσέγγιση μας στα θέματα του Αιγαίου -θέματα που είναι μεταξύ τους αλληλένδετα- είναι ξεκάθαρη και τη γνωρίζουν καλά όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές...Θέλουμε η θάλασσα αυτή να αποτελέσει περιοχή ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».

Υπογράμμισε πως η Τουρκία έχει την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα για την ουσιαστική και μόνιμη λύση όλων των διαφορών στο Αιγαίο, με ειρηνικά μέσα, που θα βασίζονται στα αμοιβαία συμφέροντα, έτσι όπως προβλέπεται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Βέβαια «μέχρι τη λύση αυτών των θεμάτων - και οι δύο πλευρές πρέπει να αποφεύγουν μονόπλευρες ενέργειες, που θα βλάψουν τη θετική ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο χωρών, και θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή».

Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε πως «η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο, στο πλαίσιο του δικαίου», συμπληρώνοντα πως «χρειάζεται σύνεση στο θέμα αυτό και διάθεση να επωφεληθούμε από τους ισχύοντες μηχανισμούς διαλόγου».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ