ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/04/2015 06:15 EEST | Updated 05/04/2015 10:42 EEST

Η Μεγάλη Εβδομάδα της διαπραγμάτευσης για την κυβέρνηση και το τετ α τετ Βαρουφάκη - Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον

Bloomberg via Getty Images
Yanis Varoufakis, Greece's finance minister, waits for the start of a Bloomberg Television interview at his office in Athens, Greece, on Wednesday, Feb. 25, 2015. Varoufakis said he's counting on the European Central Bank to help the country avert default when it runs out of money next month, while bank deposits are also starting to flow back. Photographer: Yorgos Karahalis/Bloomberg via Getty Images

Η εβδομάδα των παθών αρχίζει από σήμερα, Κυριακή, για την ελληνική κυβέρνηση με το ταξίδι του Γιάνη Βαρουφάκη στην Ουάσινγκτον προκειμένου να συναντηθεί με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Στόχος της ελληνικής πλευράς λίγες ημέρες πριν την ημερομηνία – ορόσημο της 9ης Απριλίου όταν και η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει στο Ταμείο 450 εκατ. ευρώ είναι να ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση ενόψει της κρίσιμης διήμερης συνεδρίασης του Euro-working Group τη Μεγάλη Τετάρτη και Μεγάλη Πέμπτη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών πρόκειται για μία άτυπη συζήτηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης. Ο κ. Βαρουφάκης θα συνοδεύεται από τον πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Ταμείο Τάκη Ρουμελιώτη.

Η συνάντηση την Κυριακή με την κ. Λαγκάρντ ζητήθηκε από την πλευρά της Αθήνας με το αίτημα του Έλληνα υπουργού Οικονομικών να γίνεται δεκτό παρά το γεγονός ότι είναι σήμερα, Κυριακή, είναι το Πάσχα των Καθολικών. Όπως εικάζεται το αίτημα έρχεται ως μία προσπάθεια του Γιάνη Βαρουφάκη να πείσει την επικεφαλής του Ταμείου για την αποφασιστικότητα της Αθήνας για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να ζητήσει τη στήριξη του Ταμείου ώτσε να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία Ελλάδας και δανειστών. Οι πληροφορίες θέλουν το ΔΝΤ να έχει διατηρήσει την πιο σκληρή στάση από τους εταίρους μέχρι στιγμής στη διαπραγμάτευση. Επί τάπητος στη συνάντηση αναμένεται να τεθούν το δημοσιονομικό, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά καθώς και τα μέτρα που τα συνοδεύουν τα οποία το ΔΝΤ έχει απορρίψει. Την ίδια στιγμή άλλες πληροφορίες θέλουν ο κ. Βαρουφάκης να μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον εκτάκτως προκειμένου να ζητήσει τη μετάθεση την πληρωμής της δόσης. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Την Κυριακή ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Ελεύθερο Τύπο» εμφανίστηκε σίγουρος για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές μέσα στις επόμενες ημέρες ενώ με συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, καθιστά σαφές πως η δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πληρωθεί κανονικά στις 9 Απριλίου.

Τις επόμενες ημέρες η νέα λίστα Βαρουφάκη έκτασης 26 σελίδων θα βρεθεί στο μικροσκόπιο των τεχνοκρατών στις Βρυξέλλες με την Αθήνα να αποζητά λύση ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των 7,2 δισ. προκειμένου να πάρει ανάσα στο αγκάθι 'ρευστότητα' τουλάχιστον για ένα βραχυπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Ήδη, η Αθήνα προσανατολίζεται σε αλλαγή τακτικής με το Μαξίμου να επιθυμεί τη στροφή σε πολιτικές πρωτοβουλίες. Σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα δεν θα ζητήσει έκτακτο Eurogroup αλλά θα περιμένει την προγραμματισμένη συνεδρίαση της 24ης Απριλίου στη Λετονία.

Την ίδια στιγμή ο Έλληνας πρωθυπουργός στις 8 και 9 Απριλίου θα βρίσκεται στη Μόσχα όπου και θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν. Η ελληνική οικονομία και οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στη συνάντηση.