ΕΙΔΗΣΕΙΣ
07/04/2015 15:27 EEST | Updated 07/04/2015 15:30 EEST

Κοτζιάς: Η ΕΕ δεν θα χάσει ούτε σεντ από τα δάνεια προς την Ελλάδα

ASSOCIATED PRESS
Greece's New Foreign Minister Nikos Kotzias arrives at his new office during a handover ceremony in Athens, Tuesday, Jan. 27, 2015. Greece's new left-wing Prime Minister Alexis Tsipras picked the outspoken bailout critic as his new finance minister Tuesday, signaling his revolve to take a tough line with eurozone lenders in an effort to write off a massive chunk rescue debt. (AP Photo/Petros Giannakouris)

«Ούτε ένα σεντ από τα δάνεια τους προς την Ελλάδα δεν θα χάσουν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα, Μεγάλη Τρίτη στην ουγγρική εφημερίδα Népszabadság.

Ο Νίκος Κοτζιάς βρέθηκε στη Βουδαπέστη, στο πλαίσιο επίσκεψης του για συμμετοχή στην πενταμελή συνάντηση για ενεργειακά θέματα.

Συγκεκριμένα, ο τίτλος της εφημερίδας αναφέρει «Ας αφήσουμε τους φτωχούς ανθρώπους - Σύμφωνα με τον Κοτζιά οι Έλληνες θέλουν να πληρώσουν το χρέος», ενώ περιλαμβάνεται και δήλωση του υπουργού πως «εντός της εβδομάδας η Ελλάδα πρόκειται να καταβάλει την δόση των 450 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΔΝΤ».

Ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει πως «Τα περασμένα πέντε χρόνια παρά την μεγάλη κρίση τα πληρώσαμε όλα. Μερικά κράτη-μέλη της ΕΕ και ορισμένα θεσμικά κοινοτικά όργανα όπως για παράδειγμα η ΕΚΤ είχαν μεγάλα οφέλη.

Αυτές οι χώρες πάντα παραπονιούνται: «ότι χάνουμε τα χρήματά μας και δίνουμε πολλά στους Έλληνες. Όχι, όχι δεν δώσανε πολλά. Δάνειο μας παραχωρήσανε το οποίο εμείς αποπληρώνουμε με επιτόκιο 4 ή 5%».

Όσον αφορά στη διαμάχη μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, τη διαχώρισε σε δύο σκέλη, της πολιτικής και του χρέους, επισημαίνοντας πως «η πολιτική των αυστηρών μέτρων δεν έχει μέλλον», κάτι που εξάλλου «αποδεικνύεται από το ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος το 2008 ήταν στο 109% επί του ΑΕΠ, ενώ σήμερα έχει φθάσει στο 178% σε συνδυασμό και με την εκτόξευση του ποσοστού της ανεργίας».

Προχωρώντας σε διαχωρισμό μεταξύ των δύο σκελών, στην συνέντευξη του ο Νίκος Κοτζιάς επισημαίνει πως «Υποστηρίζουμε τις μεταρρυθμίσεις που βοηθάνε στην ανάπτυξη της Οικονομίας, τα αυστηρά μέτρα όμως όχι». Όσον αφορά την εφαρμογή μέτρων, που θα πρέπει να επισπευθούν, σημειώνει την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την πάταξη της διαφθοράς και την φορολόγηση των ολιγαρχών στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών παραθέτει και ένα παράδειγμα: «Τα τηλεοπτικά κανάλια που περιήλθαν το 1989 σε ιδιωτικά χέρια δεν έχουν μέχρι σήμερα πληρώσει στο κράτος για τις άδειες λειτουργίας. Και στους διεθνείς δανειστές μας συνηθίζω να εξηγώ ότι πολλά χρήματα μπορούν να μαζευτούν από πολλά μέρη, αλλά όχι από τους φτωχούς ανθρώπους, αναφέροντας επίσης ως «πηγές εσόδων» την φορολόγηση των καταθέσεων πολλών πλούσιων Ελλήνων που έβγαλαν τα χρήματα τους στο εξωτερικό».

Επίσης, απαντώντας στους ισχυρισμούς που θέλουν την κυβέρνηση να μην θέλει να αποπληρώσει το χρέος, υπογραμμίζει πως «πρόκειται για ακριβώς το αντίθετο: επιθυμούμε μιας νέας μορφής κοινοτική πολιτική, ώστε να υπάρξει αύξηση της οικονομίας και να μπορέσουμε να πληρώσουμε πιο εύκολα».

Τέλος, επισημαίνει τους κινδύνους πολιτισμικού ρατσισμού που ελλοχεύουν, με χαρακτηρισμούς όπως «τεμπέληδες, κλέφτες, που τους αρέσει να ζουν με τα χρήματα των άλλων», να αποδίδονται ήδη σε διάφορα ευρωπαϊκά Μέσα Επικοινωνίας, εις βάρος των Ελλήνων.