ΔΙΕΘΝΕΣ
12/04/2015 05:35 EEST | Updated 12/04/2015 05:39 EEST

Ιστορική συνάντηση Ομπάμα – Κάστρο

US President Barack Obama (R) shakes hands with Cuba's President Raul Castro during a meeting on the sidelines of the Summit of the Americas at the ATLAPA Convention center on April 11, 2015 in Panama City. AFP PHOTO/MANDEL NGAN        (Photo credit should read MANDEL NGAN/AFP/Getty Images)
MANDEL NGAN via Getty Images
US President Barack Obama (R) shakes hands with Cuba's President Raul Castro during a meeting on the sidelines of the Summit of the Americas at the ATLAPA Convention center on April 11, 2015 in Panama City. AFP PHOTO/MANDEL NGAN (Photo credit should read MANDEL NGAN/AFP/Getty Images)

Ιστορική χαρακτηρίστηκε η συνάντηση που είχαν το Σάββατο στο περιθώριο της Συνόδου της Αμερικής, στον Παναμά ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο. Η κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών, που δεν έχει προηγούμενο από το 1956, ήλθε να επισφραγίσει την απροσδόκητη ανακοίνωση των δύο κρατών τον Δεκέμβριο για την επαναπροσέγγισή τους, έπειτα από μισό αιώνα αντιπαλότητας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ικανοποίησή του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χαρακτηρίζοντας τη συζήτησή τους «ειλικρινή και αποδοτική».

«Ήταν μια συζήτηση ειλικρινής και αποδοτική (...). Έχουμε πολύ διαφορετικά οράματα για τον τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας. Και ήμουν πολύ ευθύς μαζί του, του είπα ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε να μιλάμε για ζητήματα όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία των συναθροίσεων και η ελευθερία του Τύπου».

Κατά τη διάρκεια της «ιστορικής», όπως τη χαρακτήρισε ο Ομπάμα, συνάντησης αυτής, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στον Κουβανό ομόλογό του ότι οι δύο χώρες τους μπορούν να τερματίσουν τον ανταγωνισμό της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.

obama castro

«Ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε», είπε ο Ομπάμα σους δημοσιογράφους, τονίζοντας πως “η Κούβα δεν αποτελεί απειλή για τις ΗΠΑ”.

Λίγες ώρες μετά την συνάντησή του με τον Κάστρο, που επισφράγισε την διαδικασία επαναπροσέγγισης των δύο χωρών, ο Ομπάμα αναχώρησε από τον Παναμά για τις ΗΠΑ.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν τον Δεκέμβριο να αρχίσουν μια διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών, περιλαμβανομένης της αποκατάστασης των διμερών διπλωματικών σχέσεων, τις οποίες είχε διακόψει η Ουάσινγκτον το 1961.

Πριν από την 80λεπτη κατ' ιδίαν συνάντησή τους, ο Κάστρο, φορώντας σκούρο κοστούμι όπως και ο Ομπάμα, είπε ότι θα συνεχίσει να κάνει βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Ουάσινγκτον και πρόσθεσε ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει όλα τα θέματα—για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και για άλλα ζητήματα.

«Είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε για τα πάντα, αλλά χρειάζεται να είμαστε υπομονετικοί, πολύ υπομονετικοί. Σε ορισμένα πράγματα θα συμφωνήσουμε· σε άλλα θα διαφωνήσουμε», ανέφερε ο 83χρονος Κουβανός πρόεδρος, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα το 2008, όταν ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Φιντέλ Κάστρο, αποχώρησε από το αξίωμα λόγω προβλημάτων υγείας.

Την προηγούμενη φορά που είχαν συναντηθεί οι ηγέτες των δύο κρατών, το ημερολόγιο έδειχνε 1956, ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Φουλχένσιο Μπατίστα ήταν ο υποστηριζόμενος από την Ουάσινγκτον δικτάτορας στην Αβάνα. Η τοποθεσία ήταν η ίδια, ο Παναμάς.

castro 1959

Ο Φιντέλ και ο Ραούλ Κάστρο ήταν ηγετικά στελέχη των ανταρτών που ανέτρεψαν τον Μπατίστα την 1η Ιανουαρίου 1959. Έκτοτε οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν ραγδαία, με αποκορύφωμα την κρίση των πυραύλων του Οκτωβρίου του 1962.