ΕΙΔΗΣΕΙΣ
20/04/2015 12:40 EEST

Το ένοχο παρελθόν του Benedict Cumberbatch και άλλων τριών διάσημων που οι πρόγονοί τους είχαν παροικίες με σκλάβους

Tim P. Whitby via Getty Images
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 08: Actor Benedict Cumberbatch attends the press conference for 'The Imitation Game' during the 58th BFI London Film Festival at Corinthia Hotel London on October 8, 2014 in London, England. (Photo by Tim P. Whitby/Getty Images for BFI)

Σε μια αναπάντεχη εξέλιξη του όλου θέματος με τα χακαρισμένα email της Sony, αποκαλύφθηκε πρόσφατα πως ο Ben Affleck είχε ζητήσει από τους παραγωγούς της εκπομπής Finding Your Roots -που ζωντανεύει την ιστορία μέσα από το παρελθόν διάσημων προσώπων- να αποκρύψουν το γεγονός πως ένας μακρινός του πρόγονος είχε σκλάβους.

Η ειρωνεία είναι πως η απαίτηση του Affleck δεν έγινε θέμα συζήτησης εξαιτίας του ρατσιστικού ιστορικού στο γενεαλογικό του δέντρο, αλλά επειδή δεν μιλάμε και για κάτι τόσο σπάνιο ή σοκαριστικό. Το Finding Your Roots (όπως και άλλες εκπομπές ή μέσα ενημέρωσης) έχει κατά καιρούς ανακαλύψει παρόμοιες ιστορίες στα γενεαλογικά δέντρα διάφορων σταρ και σημαντικών προσώπων της Αμερικής, χωρίς κανένας από αυτούς να είχε ιδιαίτερο πρόβλημα με την αποκάλυψή τους. Και γιατί να έχουν, άλλωστε; Μιλάμε για κάτι που έγινε πριν από εκατοντάδες χρόνια, από κάποιον πρόγονό τους που δεν γνώρισαν ποτέ και σε μια εποχή που, όσο σκληρό κι αν ακούγεται, αν ήσουν λευκός, Αμερικανός και ευκατάστατος, οι πιθανότητες ήταν να είχες και σκλάβους.

Σε κάθε περίπτωση, μιας και το θέμα ως θέμα είναι αρκετά ενδιαφέρον από μόνο του, βρήκαμε άλλους τέσσερις celebrities/σταρ/ανθρώπους σε σημαντικές θέσεις που η ιστορία της οικογένειάς δεν ήταν τόσο αθώα όσο θα ήθελαν να πιστεύουν.

Anderson Cooper

Ο διάσημος δημοσιογράφος του CNN κατάγεται από την οικογένεια Vanderbilt, μία από τις πλουσιότερες και αρχαιότερες οικογένειες στην αμερικάνικη ιστορία. Οι Vanderbilt έχουν στη κατοχή τους από τεράστιες εκτάσεις φυτειών μέχρι σιδηροδρομικές γραμμές, στο παρελθόν όμως είχαν και κάτι που ο Cooper δεν θα ήθελε και τόσο να γνωρίζει -σκλάβους. Με μια μικρή λεπτομέρεια, ωστόσο. Οι Vanderbilt είχαν στην κατοχή τους μια φυτεία στην οποία ήταν σκλάβος ο Jim Robinson, ο πρόγονος της Michelle Obama. Άβολο.

Benedict Cumberbatch

Μήπως ο Benedict Cumberbatch έπαιξε στο «12 Χρόνια Σκλάβος» για να εξιλεωθεί για το σκοτεινό παρελθόν της οικογένειάς του; Σύμφωνα με την ιστορία, οι πρόγονοι του Cumberbatch εκτός από ζάπλουτοι ήταν και κατά συρροή κάτοχοι σκλάβων. Μάλιστα το ιστορικό σκλαβιάς στο γενεαλογικό του δέντρο ήταν τόσο «βαρύ» που η οικογένεια του ηθοποιού τον είχε συμβουλεύσει, όταν ξεκινούσε την καριέρα του, να αλλάξει το επίθετό του ώστε να μη γίνει στόχος αξιώσεων για αποζημιώσεις. Ευτυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχει αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα.

Bill Paxton

Ο γνωστός ηθοποιός εμφανίστηκε κάποτε σε μια άλλη εκπομπή της αμερικάνικης τηλεόρασης με σχεδόν παρόμοιο concept, το Who Do You Think You Are, όπου καλούν διάσημους για να ψάξουν το παρελθόν της οικογένειάς τους. Και ως γνωστόν, όπους ψάχνει, βρίσκει. Κάπως έτσι ο Paxton έδειξε ειλικρινές σοκ όταν ο παρουσιαστής του ανακοίνωσε πως οι πρόγονοί του ήταν κάτοχοι σκλάβων.

David Cameron

Η οικογένεια του Πρωθυπουργού της Αγγλίας έχτισε μεγάλο μέρος του πλούτου της πάνω στην ελεύθερη εργασία των σκλάβων τους. Επίσης, έχτισαν την αυτοκρατορία τους από το δουλεμπόριο. Ένα ιστορικό αρχείο αποκάλυψε πως οι Cameron είχαν κάποτε πουλήσει 202 σκλάβους σε φυτεία τους στην Τζαμάικα, κερδίζοντας περίπου $5εκ. (σε σημερινή αξία).