ΔΙΕΘΝΕΣ
16/05/2015 11:54 EEST | Updated 16/05/2015 11:54 EEST

Στους πλουσιότερους Αμερικανούς η Χίλαρι Κλίντον - Είχε εκφράσει ανησυχίες για την οικονομική ανισότητα στις ΗΠΑ

Ethan Miller via Getty Images
LAS VEGAS, NV - MAY 05: Democratic presidential candidate and former U.S. Secretary of State Hillary Clinton smiles as she speaks at Rancho High School on May 5, 2015 in Las Vegas, Nevada. Clinton said that any immigration reform would need to include a path to 'full and equal citizenship.' (Photo by Ethan Miller/Getty Images)

Σύμφωνα με στοιχεία που υπέβαλε η προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον, η Χίλαρι και ο Μπιλ Κλίντον εισέπραξαν πάνω από 25 εκατομμύρια δολάρια για τις 100 και πλέον ομιλίες που εκφώνησαν μετά το 2014.

Η κυρία Κλίντον, η επικρατέστερη διεκδικήτρια του χρίσματος των Δημοκρατικών για υποψήφια πρόεδρος του κόμματος στις εκλογές του 2016, είχε επίσης έσοδα 5 εκατομμυρίων δολαρίων από το βιβλίο της με τον τίτλο «Hard Choices», το οποίο κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούνιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Wall Street Journal, τα έσοδα αυτά τοποθετούν τους Κλίντον στο κορυφαίο 0,1% του πληθυσμού των ΗΠΑ με βάση το εισόδημα.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως η οικονομική ανισότητα στις ΗΠΑ είναι μια από τις κεντρικές θεματικές των Δημοκρατικών επί σειρά ετών. Τον περασμένο Απρίλιο, η ίδια η Κλίντον είχε εκφράσει ανησυχία για τις υπέρογκες αμοιβές ορισμένων στελεχών επιχειρήσεων σε ένα μήνυμά της προς τους υποστηρικτές της.

Οι επικρίσεις για τα ποσά τα οποία εισπράττουν οι Κλίντον για να εκφωνούν ομιλίες είναι πολλές. Η αμοιβή της Χίλαρι έχει φθάσει έως και τα 250.000 δολάρια ανά ομιλία, αφότου εγκατέλειψε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2013. Άλλοι, έχουν επικρίνει την ίδια διότι αμείβεται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Goldman Sachs.

Πέρυσι η Κλίντον είχε επικριθεί διότι είπε πως η ίδια και ο σύζυγός της ήταν «απένταροι» όταν εγκατέλειψαν τον Λευκό Οίκο το 2001, παρότι ο Μπιλ Κλίντον κέρδισε εκατομμύρια δολάρια από ομιλίες μετά την προεδρία του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Washington Post, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Μάρκο Ρούμπιο επίσης υπέβαλε δήλωση περιουσιακής κατάστασης στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οφείλει τουλάχιστον 450.000 δολάρια και έως και 1 εκατ. δολάρια για τρεις υποθήκες. Έχει τραπεζικούς λογαριασμούς όψεως και ταμιευτηρίου, καταπιστεύματα για τα έξοδα των παιδιών του για τις πανεπιστημιακές τους σπουδές καθώς και μια ενοικιαζόμενη ιδιοκτησία στο Ταλαχάσι. Τα περιουσιακά του στοιχεία έχουν αξία που κυμαίνεται από 361.018 δολάρια ως και 1.035.000 δολάρια.

Οι υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή μέσα σε 30 ημέρες από την δημοσιοποίηση της υποψηφιότητάς τους, αν και μπορούν να ζητήσουν δύο παρατάσεις, διάρκειας 45 ημερών.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)