ΔΙΕΘΝΕΣ
22/05/2015 11:40 EEST | Updated 22/05/2015 16:06 EEST

Στις κάλπες οι Ιρλανδοί για το δημοψήφισμα που θα επιτρέψει το γάμο ομόφυλων ζευγαριών

PAUL FAITH via Getty Images
A woman walks past a mural in favour of same-sex marriages in Dublin on May 21, 2015. Ireland goes to the polls tomorrow to vote on whether same-sex marriage should be legal, in a referendum that has exposed sharp divisions between communities in this traditionally Catholic nation. AFP PHOTO / Paul Faith (Photo credit should read PAUL FAITH/AFP/Getty Images)

Η Ιρλανδία θα γίνει πιθανότατα σήμερα, Παρασκευή η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα νομιμοποιήσει το γάμο ομόφυλων ζευγαριών με τη διαδικασία του δημοψηφίσματος. Εάν δε οι ψηφοφόροι πουν ένα θαρραλέο «ναι», τότε θα προστεθεί στις άλλα 18 κράτη που η νομοθεσία τους δεν διαφέρει από αυτή για ετερόφυλα ζευγάρια.

Όπως σχολιάζει ο Economist, μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν μνημειώδης για την ιρλανδική κοινωνία αφού η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε μόλις το 1993 ενώ σειρά πρωτοβουλιών που είχαν αναληφθεί για την υιοθέτηση μιας πιο «χαλαρής» κοινωνικής πολιτικής είχαν συναντήσει συχνά ανάμεικτες αντιδράσεις.

Για παράδειγμα στην Ιρλανδία το διαζύγιο εγκρίθηκε το 1995 και χρειάστηκε να διενεργηθούν δύο δημοψηφίσματα. Η δε άμβλωση δεν επιτρέπεται μέχρι και σήμερα παρά τα τρία δημοψηφίσματα που έχουν γίνει.

Παρά βέβαια την πιθανή συνταγματική αλλαγή που αποτελεί και αντικείμενο του δημοψηφίσματος, η Ιρλανδία παραμένει μια χώρα η οποία δεν αντιμετωπίζει ισότιμα τους γκέι και τους τρανσέξουαλ. Μάλιστα σε έκθεση που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες από την ILGA Europe η Ιρλανδία έρχεται 20η κατά σειρά, από συνολικά 49 χώρες σε ό,τι αφορά το σεβασμό των δικαιωμάτων των συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, ενώ βαθμολογήθηκε με 40 μονάδες με άριστα το 100, βάσει των κριτηρίων που είχαν τεθεί. Εάν δε οι ψηφοφόροι αποφανθούν υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών η χώρα απλά θα κερδίσει περί τις τρεις μονάδες, αφού υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν.

Τα «ναι» και τα «όχι»

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τις δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί, το «ναι» φαίνεται να κερδίζει, με το 60% με 70% των ψηφοφόρων να τάσσονται υπέρ της συνταγματικής αλλαγής. Περίπου το 85% αυτών είναι νέοι, ηλικίας 18 έως 35 ετών και ένα 37% είναι άνω των 65 χρόνων. Ωστόσο, για να φτάσουν μέχρι τις κάλπες οι πιο νέοι ηλικιακά ψηφοφόροι, στην Ιρλανδία διεξήχθη μια τεράστια εκστρατεία κυρίως από πλευράς όσων υποστηρίζουν το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αφού είχαν κατά νου τα μεγάλα ποσοστά αποχής μεταξύ των νέων στις πρόσφατες εκλογές στη Μ.Βρετανία. Εκτιμάται μάλιστα πως εάν προσέλθει στις κάλπες το 40% με 45% των ψηφοφόρων τότε είναι πολύ πιο πιθανό να επικρατήσει το «ναι».

Υπέρ της συνταγματικής αλλαγής που νομιμοποιεί τους γάμους των ομοφυλοφίλων έχουν ταχθεί οι περισσότεροι από τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας, ακόμη κι εκείνοι που είναι πιστοί καθολικοί. Αυτό παρά τις αντιδράσεις ιεραρχών της Καθολικής Εκκλησίας, οι οποίες σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, δεν ήταν υψηλών τόνων κυρίως εξαιτίας των σκανδάλων παιδοφιλίας που έχουν ξεσπάσει στους κόλπους της.

Photo gallery Δημοψήφισμα στην Ιρλανδία για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών See Gallery