ΚΟΙΝΩΝΙΑ
12/05/2015 16:07 EEST | Updated 12/05/2015 19:23 EEST

Οι χώρες που σέβονται τα δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων

DIETER NAGL via Getty Images
A combination of pictures taken on May 12, 2015 shows new traffic lights showing female same-sex couples in Vienna. On the occasion of the upcoming Life Ball, the Eurovision Song Contest and the Rainbow Parade in Vienna, the Austrian capital with its new traffic lights wants to promote tolerance and raise awareness to better road safety. AFP PHOTO / DIETER NAGL (Photo credit should read DIETER NAGL/AFP/Getty Images)

Η αναγνώριση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων στη Γηραιά Ήπειρο αποτελεί ακόμη στις μέρες μια πρόκληση στην οποία τα κράτη και οι κοινωνίες φαίνεται πως δεν έχουν καταφέρει να ανταποκριθούν επαρκώς.

Όπως φαίνεται σε σχετική έκθεση που συνέταξε το ILGA- Europe (2015) με τη βοήθεια και του Rainbow Index αρκετές ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να χαρακτηριστούν ως «μη φιλικές» για μια σημαντική μερίδα των πολιτών τους (ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, τρανσέξουαλ και διεμφυλικοί) καθώς απέχουν πολύ από το να πληρούν το 100% των 48 κριτηρίων που έχουν τεθεί και αφορούν από την εθνική νομοθεσία και το βαθμό που αυτή αναγνωρίζει ή παραβιάζει τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, έως τις καταγεγραμμένες επιθέσεις σε βάρους κα.

Το υψηλότερο ποσοστό πλήρωσης των κριτηρίων παρουσιάζει το Ηνωμένο Βασίλειο (86%) ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent ειδικότερα η Σκωτία φαίνεται να είναι πλέον gay-friendly, αφού πληροί το 92% αυτών, μετά και την αναγνώριση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών. Το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθούν, το Βέλγιο με 83%, η Μάλτα με 79% και η Σουηδία με 72%.

Αντίστοιχα τα πιο χαμηλά ποσοστά, στη συγκεκριμένη έκθεση, παρουσιάζουν η Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν- χώρες που επίσης περιλαμβάνονται στην έκθεση- τα οποία είναι μόλις στο 8% και το 5% αντίστοιχα.

Η Ελλάδα, βαθμολογήθηκε με μόλις 39% και βρίσκεται περίπου στα ίδια επίπεδα με χώρες όπως η Ιρλανδία (40%), Γεωργία (36%), Τσεχία (35%) κα.

Ωστόσο συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που από το 2014 κατέγραψαν μια έστω και μικρή πρόοδο, αφού στην ίδια έκθεση του 2014 πληρούσε μόλις το 31% των τιθέμενων κριτηρίων. Η μεγαλύτερη πρόοδος όμως σημειώθηκε στη Μάλτα- της τάξεως του 22%- η οποία πλέον πληροί το 77% των κριτηρίων. Αντιθέτως, η μεγαλύτερη οπισθοχώρηση σε θέματα δικαιωμάτων και ισότητας καταγράφηκε στην Ισπανία και στην Ουγγαρία οι οποίες αν και το 2014 είχαν βαθμολογηθεί με 71% και με 54%, το 2015 υποχώρησαν στο 67% και στο 50%.