ΔΙΕΘΝΕΣ
22/05/2015 06:04 EEST | Updated 22/05/2015 06:04 EEST

Φλογοβόλα, φονικά στυλό και μυστικές Σχολές κατασκόπων: Οι πράκτορες της Βόρειας Κορέας αποκαλύπτονται

Youtube

Οι πράκτορες στη Βόρεια Κορέα δεν αποτελούν στοιχείο του παρελθόντος. Η χρήση φλογοβόλων και φονικών στυλό είναι ακόμα διαδεδομένη μεταξύ τους. Το CNN συνάντησε δύο πρώην μυστικούς πράκτορες της «πιο απομονωμένης χώρας του κόσμου» για να μάθει τα μυστικά κατασκοπίας της ηγεσίας του Kim Jong - un.

Ο Kim Dong-shik είχε επιλεχθεί από το κράτος όταν ακόμα ήταν έφηβος. Τον είχαν στείλει σε μία Σχολή όπου επί τέσσερα χρόνια μάθαινε πολεμικές τέχνες, καταδύσεις και ρίψη εκρηκτικών, χωρίς να γνωρίζει τον πραγματικό λόγο που βρισκόταν εκεί. Μετά την αποφοίτησή του τον πληροφόρησαν ότι όλα αυτά τα χρόνια εκπαιδευόταν για να γίνει μυστικός πράκτορας.

«Έμεινα έκπληκτος», ανέφερε στο CNN ο Kim, προσθέτοντας ότι πίστευε ότι θα χάσει την ζωή του σε κάποια αποστολή, όπως είχε συμβεί σε πολλούς κατασκόπους.

Ο ίδιος τελικά τραυματίστηκε από τις σφαίρες των αρχών της Νοτίου Κορέας το 1995 και, σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμωρία του για την αποτυχία αυτή ήταν η εκτέλεση όλων των μελών της οικογένειάς του.

Πριν από αυτό το περιστατικό, ο Kim είχε σταλεί σε διάφορες αποστολές. Το 1990 ο ίδιος είχε αποστολή να επισκεφτεί την Νότια Κορέα και να φέρει ένα σημαντικό πράκτορα ονόματι Lee πίσω στην χώρα. Τότε ο ίδιος επικοινωνούσε με τις Βορειοκορεάτικες αρχές χρησιμοποιώντας ένα σύστημα που βασιζόταν σε βραχέα κύματα. Τώρα ο ίδιος υποστηρίζει πως οι μέθοδοι επικοινωνίας μεταξύ των πρακτόρων είναι πολύ πιο εξελιγμένες.

Ο Kang Myong-do, ο οποίος το 1984 δούλευε στην Διεύθυνση Τμήματος Ενοποίησης, αποκάλυψε στο CNN ότι οι πράκτορες της Βορείου Κορέας βρίσκονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Υπολογίζεται πως στις Ηνωμένες Πολιτείες οι κατάσκοποι που δουλεύουν εκεί είναι εκατοντάδες και σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για Κορεάτες που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ.

«Υπάρχουν τρεις τακτικές που ακολουθούνται (για να προσεγγίσουν τους Αμερικανούς με Βορειοκορεάτικες ρίζες). Πρώτον τους δίνουν δωρεάν βίζες για να επισκεφτούν τη Βόρεια Κορέα, δεύτερον τους δίνουν την δυνατότητα να βγάλουν λεφτά μέσα από δουλειές και τρίτον χρησιμοποιούν γυναίκες για να τους πείσουν. Αυτή η τακτική χρησιμοποιούνταν πολύ την δεκαετία του '80», εξηγεί ο Kang.